Prof. dr. Călin Petru Tătaru, chirurg oftalmolog: ”Copiii se obişnuiesc uşor cu vederea slabă, iar părinţii nu sesizează”

Controlul oftalmologic la copii periodic este vital în depistarea unor afecţiuni ce duc la pierderea acuităţii vizuale. Se recomandă din primele zile de viaţă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Prof. dr. Călin Petru Tătaru, chirurg oftalmolog: ”Copiii se obişnuiesc uşor cu vederea slabă, iar părinţii nu sesizează”
Prof. dr. Călin Petru Tătaru, chirurg oftalmolog: ”Copiii se obişnuiesc uşor cu vederea slabă, iar părinţii nu sesizează problema”, foto arhiva

Am aflat care sunt cele mai frecvente afecţiuni din zona oculară la copii dar şi când aceştia necesită un consult oflamologic chiar de la reputatul profesor dr. Călin Petru Tătaru, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă. 

CSÎD: Care sunt cele mai frecvente deficienţe de vedere la copii?
Prof. Dr. Călin Tătaru
: Dintre afecţiunile oculare pediatrice cele mai frecvente sunt strabismul, ambliopia, cataracta congenitală, alături de vicii de refracţie – miopie, hipermetropie, astigmatism.
CSÎD: Ce este strabismul?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Strabismul este o afecţiune în care cei doi ochi nu sunt aliniaţi paralel şi apare la 4-5% dintre nou-născuţi pe an. Frecvent se asociază cu vicii de refracţie importante, ambliopie (ochi leneş), poate apărea ca urmare a unor afecţiuni neurologice. Există strabism congenital şi strabism dobândit. Strabismul congenital apare în primele 6 luni de la naştere, de aceea consultul oftalmologic se indică în această perioadă pentru a putea depista şi trata precoce această afecţiune, pentru a preveni apariţia ambliopiei, stimularea vederii binoculare. Strabismul este uneori rezultatul unei cataracte congenitale importante, care de asemenea trebuie operată cât mai devreme.

Ce înseamnă ochi leneş, afecţiune frecventă la copii

CSÎD: Ce este ambliopia?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Ambliopia sau „ochiul leneş” reprezintă o acuitate vizuală scăzută, care apare prin anizometropie necorectată (diferenţă de dioptrii mare între cei doi ochi), prin deprivare (în primele luni de viaţă dacă există cataractă congenitală, în special unilaterală, sau alte boli – ptoza palpebrală congenitală, asociată strabismului.
Tratamentul strabismului şi ambliopiei au ca scop alinierea celor doi ochi, formarea vederii binoculare, dezvoltarea vederii în spaţiu 3D, acesta presupunând corecţie optică adecvată (ochelari, uneori lentile de contact), intervenţii chirurgicale pentru strabism, cataractă, etc.
Screening-ul pentru cataracta congenitală este foarte important, intervenţia chirurgicală precoce prevenind apariţia ambliopiei.

Cancerul de ochi apare şi la copii

CSÎD: Chiar şi copiii pot face cancer ocular?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
La copii, cea mai frecventă tumoră malignă este retinoblastomul, foarte agresiv, diagnosticul precoce, ca de altfel pentru toate formaţiunile tumorale este esenţial. În 50% din cazuri este congenital, prezent de la naştere.
CSÎD: Cât de des trebuie schimbaţi ochelarii?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Sunt două motive principale pentru care schimbăm ochelarii: corecţia optică nu mai este adecvată (nu ne mai ajută) şi nu mai corespund fizic (s-au spart, deteriorat lentilele, pierdut, rupt, nu mai sunt la modă ramele).
Fiecare individ în funcţie de activităţile zilnice scris, citit, lucru la computer, activităţi în aer liber, practic alege momentul optim pentru a schimba ochelarii. Chiar dacă avem impresia că încă mai vedem bine cu ochelarii consultul periodic nu trebuie evitat.

Se recomandă control oftalmologic încă din primele zile de viaţă

CSÎD: Cât de des trebuie să vizităm medicul oftalmolog dacă nu sunt probleme de vedere?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Controlul oftalmologic periodic este foarte important în depistarea unor afecţiuni care evoluează spre pierderea acuităţii vizuale şi care descoperite şi tratate la momentul potrivit pot salva vederea.
Controlul oftalmologic poate fi efectuat din primele zile de viaţă daca sunt suspiciuni pentru anumite patologii oculare (cum ar fi cele tumorale) sau obligatoriu la prematuri pentru depistarea retinopatiei de prematuritate.

Verificarea vederii binoculare în primii ani de viaţă este foarte importantă, întrucât în acest moment al dezvoltării vederii se poate acţiona pentru a corecta eventuale deficienţe, cum ar fi ambliopia (ochiul leneş popular). Un alt motiv pentru care se recomandă controlul periodic încă din copilărie – cel mai frecvent copiii nu acuză tulburări de vedere, ei obişnuindu-se foarte uşor cu vederea mai puţin bună, adaptându-şi activităţile astfel încât părinţii nu sesizează nici o problemă. Încă sunt foarte mulţi pacienţi care ajung la vârsta adultă şi nu ştiu că au un ochi ambliop (un ochi cu vedere mai slabă, care nu poate fi corectat cu nici o dioptrie si nici o intervenţie chirurgicală).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân