Lecția de educație estetică: frumusețea înseamnă echilibru (P)

  • Publicat:
Lecția de educație estetică: frumusețea înseamnă echilibru (P)

Părerile sunt împărțite atunci când vine vorba despre intervențiile de chirurgie estetică. Un lucru este, însă, clar: perspectiva cu adevărat corectă este cea a pacienților care, în urma discuției cu chirurgul estetician, au certitudinea că au ajuns la cea mai bună decizie pentru sine.

Motivația acestora este fie de natură estetică, fie de natură medicală. Însă, indiferent că e vorba de dimensiunea sânilor, o malformație a nasului sau surplus de grăsime ori o corectare a ridurilor, persoanele care apelează la acest tip de intervenții își doresc ajustarea aspectului fizic pentru a-și recâștiga încrederea în sine și respectul față de propria persoană. Însă, mai ales dacă ne lăsăm purtați doar de instinct, linia dintre frumusețe și dezechilibru este de multe ori foarte ușor de trecut.

Cum reușim să ne dăm seama că alegerea noastră este una corectă, care să ne avantajeze și care să ne ofere rezultatul perfect pentru noi?

Importanța consultației inițiale

Cu siguranță, indiferent că vorbim despre o procedură invazivă sau mai puțin invazivă, decizia nu este una de moment, ci vine în timp, în urma unui proces de documentare și de informare. Iar pacientul are la dispoziție o serie de surse din care își poate lua informațiile necesare, fie că este vorba despre Internet, prieteni sau cunoscuți care au apelat la servicii similare. Toți acești factori îl vor îndruma pe pacient către o clinică sau alta.

Prima consultație și comunicarea medic-pacient este esențială. Pacienții au posibilitatea să înțeleagă ce îi ajută cu adevărat, le recalibrează parcursul și așteptările, dar și procedura optimă pentru a-și atinge scopul. De cele mai multe ori, pacienții vin cu o serie de informații deja sedimentate, însă nefiind foarte bine sistematizate, informațiile pe care le dețin nu sunt reale sau sunt supradimensionate.

Mai ales la prima consultație, este foarte importantă identificarea dorinței pacientului și calibrarea acesteia în ton cu realitatea, mai ales dacă vorbim despre proceduri care aduc modificări permanente asupra aspectului fizic”, spune dr. Theodor Motruc, medic specialist în chirurgie estetică, plastică și reconstructivă, fondator al ominiclinic.ro din Iași.

Perfecțiune vs. Proporție

Cheia către frumusețe o reprezintă proporția, nu doar anumite trăsături particulare. Acest lucru înseamnă că frumusețea rezultă din modul în care diferite caracteristici se îmbină într-un mod armonios, fie că vorbim despre aspectul feței unei persoane sau de aspectul întregului corp.

Asta nu înseamnă că la următoarea consultație cu medicul chirurg plastician nu te poți prezenta cu o fotografie a unei vedete pentru inspirație. Acesta este un indicator pentru medic, care va vedea, astfel, care îți sunt așteptările. Este important însă să îți urmărești propria fizionomie și caracteristicile tale și să lași medicul să îți fie ghid.

De exemplu, nasul sau pomeții Angelinei Jolie arată foarte bine în proporție cu restul feței sale, însă acest lucru nu reprezintă o garanție că vor arăta bine și pe chipul tău sau pe oricare altul.

Întotdeauna, pacientul se îndreaptă către cabinet cu o așteptare deja creată și caută ceea ce acesta și-a imaginat. De multe ori, pacientul alege medicul doar pe baza criteriului că îi oferă ceea ce el își dorește, conform imaginației și proiecției sale. Iar acest lucru se poate transforma într-un foarte mare risc, pentru că nu întotdeauna ceea ce ne dorim este și ceea ce avem nevoie”, adaugă dr. Theodor Motruc.

Chirurgia estetică a sânului

Spre deosebire de acum câțiva ani, doamnele nu se mai îndreaptă spre cabinetele medicilor chirurgi doar pentru intervenții de mărire a sânilor. Tot mai multe încep să fie preocupate de dimensiunea potrivită a lor.

Pe de o parte, femeile optează pentru augmentare mamară, spre exemplu în cazul unor sâni mici sau a unor boli severe care își pot lăsa amprente puternice asupra corpului. Pe de altă parte, pacientele solicită reducerea volumului sânilor, fie din cauza pierderii recente în greutate, fie din cauza unui volum mare al sânilor ce poate cauza probleme de sănătate adiacente.

Alte motive importante pentru intervențiile ce țin de estetica sânului sunt: asimetria sânilor, modificarea formei sânilor datorită sarcinii și alăptării, a variațiilor de greutate, scăderea elasticității sânilor din cauza îmbătrânirii sau diverse malformații congenitale.

Însă indiferent de motiv, scopul principal al unei intervenții asupra sânilor trebuie să fie redarea echilibrului corporal și a încrederii în sine.

SFATUL SPECIALISTULUI

Echilibru, discreție, eleganță este dezideratul după care Omini Clinic se ghidează în relația cu pacienții și moto-ul după care a creat ghidul Manifest pentru echilibru și frumusețe. Este important să nu faci compromisuri, deoarece linia dintre eleganță și artificialitate este foarte fină.

În cazul intervențiilor mai puțin invazive, nechirurgicale (ex. injectări, diferite proceduri cu aparate) sunt mai degrabă recomandate intervențiile de mică anvergură dar repetate, de nuanță, astfel încât rezultatul final să fie mai ușor acceptat atât de pacient, cât și de anturajul său, dar și pentru a păstra echilibrul proporțiilor și acea frumusețe naturală și firească.

Spre exemplu, Omini Clinic este singura clinică din Iași și printre puținele din România care dețin aparatul Morpheus8. Acesta este un dispozitiv inovator în industria tratamentelor de înfrumusețare, folosit în îndreptarea liniilor fine, a ridurilor, cicatricilor acneice și a tonusului general al pielii, care prin energia undelor cu frecvență radio oferă luminozitate și îmbunătățește textura pielii.

Cu o prezență de peste 16 ani pe piață, Omini Clinic primește peste 1.000 de pacienți în fiecare lună, dintre care un sfert apelează la servicii de chirurgie estetică. Printre cele mai frecvente intervenții sunt cele care țin de estetica sânilor, rinoseptoplastii și liposucții.

Clinica dispune de un bloc operator avizat și autorizat de Ministerul Sănătății, unde se efectuează intervenții de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și chirurgie vasculară. Până acum, în blocul operator au fost efectuate aproximativ 7.000 de intervenții pe zona de chirurgie estetică. Echipa clinicii, formată din medici, asistente și personal auxiliar, cuprinde aproape 60 de persoane.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân