Lampa cu ultraviolete este benefică pacienților cu psoriazis în sezonul rece

  • Publicat:
Lampa cu ultraviolete este benefică pacienților cu psoriazis în sezonul rece

Lampa cu ultraviolete (fotochemoterapia), care compensează lipsa razelor naturale ale soarelui, poate ameliora condiția pielii în cazul persoanelor care se confruntă cu psoriazis. Pe lângă impactul pe care-l are frigul, pielea persoanelor cu psoriazis nu beneficiază de pe urma expunerii la ultraviolete pe cale naturală, aşa cum se întâmplă pe timpul verii.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, inflamatorie, caracterizată prin apariţia pe piele a unor plăci roşiatice, proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii. Zonele cele mai afectate sunt scalpul, coatele, genunchii, dar această afecţiune poate afecta şi alte zone precum palmele, tălpile, pliurile, unghiile şi uneori articulaţiile. Psoriazisul este o afecţiune sistemică, autoimună şi nu este contagios!

Psoriazisul se poate agrava în sezonul rece 

Iarna, din cauza temperaturilor scăzute şi a factorilor agresivi de mediu, precum frigul, vântul sau gerul, structura hidrolipidică a pielii este afectată, iar funcţia de barieră a pielii este alterată. Astfel, pielea este mai vulnerabilă şi pentru că devine mai uscată, din cauza faptului că la frig scade transpiraţia şi implicit gradul de hidratare al pielii.

Persoanele care suferă de psoriazis sunt şi ele la rândul lor afectate pe timp de iarnă. Pe lângă impactul pe care-l are frigul, pielea persoanelor cu psoriazis nu beneficiază de pe urma expunerii la ultraviolete pe cale naturală, aşa cum se întâmplă pe timpul verii.

În cazul persoanelor cu psoriazis, pielea necesită o îngrijire foarte atentă, cu atât mai mult în sezonul rece. Este recomandat ca persoanele cu psoriazis să folosească creme emoliente şi produse hidratante pentru a păstra intact filmul hidrolipidic al pielii. Produsele hidratante şi emoliente ar trebui folosite atât pe zonele afectate de psoriazis, cât şi pe zonele mai expuse la factorii de mediu externi, atrage atenţia dr. Carmen Curea, medic primar dermatolog la Donna Medical Center.

În plus, atunci când ieşiţi afară, nu trebuie să uitaţi de mănuşi, chiar dacă temperatura exterioară nu este foarte scăzută.

Lampa cu ultraviolete compensează lipsa soarelui pentru pacienții cu psoriazis

Pentru persoanele cu psoriazis, iarna este un anotimp cu atât mai greu din cauza lipsei soarelui.

Expunerea la ultravioletele naturale este considerată o parte importantă a tratamentului persoanelor afectate de psoriazis. În acest caz, o soluţie ar fi folosirea unui lămpi cu ultraviolete artificiale, care să compenseze lipsa razelor naturale, spune medicul dermatolog.

Peste 400.000 de români suferă de psoriazis, de orice vârstă şi orice sex. La nivel mondial, boala afectează aproximativ 4% din populaţie.

Conform statisticilor, pacienţii cu psoriazis sunt deseori marginalizaţi social şi se confruntă adeseori în viaţa de zi cu zi cu probleme care le afectează calitatea vieţii şi îi determină să se izoleze. Astfel, 47% dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis moderat şi sever au declarat că au fost afectaţi mai mult de frica de ceea ce vor crede alţii despre boala lor decât de provocările fizice asociate cu boala.

În acelaşi timp, de trei ori mai multi pacienţi cu psoriazis sever relatează relaţii sociale alterate comparativ cu persoanele sănătoase, iar numărul celor care îşi pierd locul de muncă din cauza acestei boli este de cinci ori mai mare decât în cazul unor persoane sănătoase.

Dr. Carmen Curea, medic primar dermatolog la Donna Medical Center
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân