Îngrijirea corectă a urechilor

Urechile sunt foarte sensibile şi trebuie să le îngrijeşti cu mare atenţie, aşa cum faci cu tenul şi cu restul corpului. În mod natural, pentru a împiedica pătrunderea agenţilor patogeni în urechea internă, este secretat cerumenul (o substanţă gălbuie, lipicioasă). Pe lângă protecţie, acesta are rol de autocurăţare.
  • Publicat:
Îngrijirea corectă a urechilor

Urechile sunt foarte sensibile şi trebuie să le îngrijeşti cu mare atenţie, aşa cum faci cu tenul şi cu restul corpului.

În mod natural, pentru a împiedica pătrunderea agenţilor patogeni în urechea internă, este secretat cerumenul (o substanţă gălbuie, lipicioasă). Pe lângă protecţie, acesta are rol de autocurăţare.

Când te gândeşti la curăţarea urechilor, primul lucru care îţi vine în minte sunt beţişoarele de urechi. Deşi nu sunt recomandate de medici, te poţi folosi de ele, o dată pe săptămână, pentru a curăţa partea externă a urechii (pavilionul şi intrarea în canalul auditiv). Nu abuza de beţişoare pentru că produc un efect invers, favorizând producerea de cerumen şi, în plus,  îl pot împinge ducând la formarea dopurilor de ceară.

Dacă le foloseşti frecvent şi incorect te poţi trezi cu probleme serioase de sănătate. Cea mai întâlnită este micoza care, pe lângă disconfort datorită faptului că auzul este îngreunat, necesită şi un tratament îndelungat.

Este de preferat să-ţi cureţi urechile cu ajutorul unei batiste sau al unui prosop curat, înmuiat în apă caldă. În plus, există în comerţ sprayuri cu apă purificată şi clorură de sodiu, sau cu uleiuri speciale care înmoaie cerumenul şi ajută la eliminarea acestuia.

Nu uita! Dacă mergi la piscină, este de prefat să foloseşti dopurile de urechi pentru a le proteja. 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Îngrijeşte-ţi tenul din timp
Îngrijeşte-ţi tenul din timp
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân