Haine second hand – cum să le cureți ca să le porți în siguranță

Hainele second-hand, la fel ca și încălțămintea second-hand ori jucăriile second-hand trebuie spălate, curățate și dezinfectate înainte de a fi purtate prima dată.
  • Publicat:
Haine second hand - cum să le cureți ca să le porți în siguranță
De ce să nu porți hainele second hand înainte să le speli, chiar dacă sunt noi? Foto: Mădălina Drăgoi

Te-am văzut, te-am plăcut, ce rămâne de făcut? Dacă vorbim despre hainele second hand sau hainele la mâna a doua ori hainele vintage atunci următorul pas este curățarea. Și aerisirea. Substanțele chimice care sunt folosite pentru dezinfectarea hainelor second-hand au un miros specific. Miros pe care îl recunoști imediat. Din unele piese vestimentare mirosul dispare după câteva spălări.

Alte haine second-hand necesită să stea mult timp la aerisit, chiar săptămâni (atenție, să nu se decolorize de la soare). Alte haine necesită curățare chimică. Și aerisire. Dar imediat după curățare, verificați eticheta și studiați instrucțiunile de curățare.

Petele – se curăță primele de pe hainele second-hand

Verificați și dacă hainele au pete. În funcție de natura petelor puteți aplica diverse substanțe special exact pe locul petei. La prima spălare ați putea să le spălați manual, individual cu apă fierbinte (nu clocotită). Așa veți observa dacă iese culoarea sau nu. Le puteți lasă în apă fierbinte (verificați eticheta pentru temperature recomandate) cu detergent și dezinfectant de haine câteva ore. Și apoi se spală din noi și se clătesc. Uscarea în aer liber, la soare sau chiar când afară este foarte frig să înghețe este de ajutor. Și călcarea hainelor mai ales dacă țesătura permite temperaturi înalte ajută la dezinfectare.

haine second hand curatare, foto Mădălina Dragoi
De ce să nu porți hainele second hand înainte să le speli, chiar dacă sunt noi? Foto: Mădălina Drăgoi

Lăsați hainele second-hand în apă fierbinte cu detergent și dezinfectant la înmuiat pentru câteva ore

Important, lăsați hainele second-hand într-un vas cu apă fierbinte (nu clocotită) cu o cantitate mică de detergent și un dezinfectant pentru haine. Lăsați la înmuiat timp de câteva ore. Spălați-le din nou în mașina de spălat. Este important să folosiți un detergent de bună calitate dar și adaptat tipului de țesătură.

Cum spălați hainele second hand fine fără etichetă ?

Unele piese de exemplu din mătase sau lână au nevoie de îngrijire specială. Chiar dacă tendința ar fi să le lasăți în apă fierbinte, fiind de la second-hand, se vor deteriora cu siguranță dacă nu sunt spălate corespunzător. Iar dacă nu au etichetă, alegeți  spălarea manuală sau puneți-o pe cel mai blând ciclu cu apă rece sau apă călduță în loc de fierbinte. Pentru a dezinfecta în întregime hainele mai speciale, puteți, de asemenea, să adăugați puțin oțet la procesul de spălare cu un detergent de rufe natural și sigur. Curățătoriile sunt o altă opțiune viabilă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân