Dr. Iuliana Cîrcu, medic dermatovenerolog: Laserul CO2 are un efect de rejuvenare

Laserul CO2 stimulează, printre altele, producția de elastină și colagen.
  • Publicat:
Dr. Iuliana Cîrcu, medic dermatovenerolog: Laserul CO2 are un efect de rejuvenare

Laserul CO2 este recunoscut pentru beneficiile în rejuvenarea facială. Dr. Iuliana Cîrcu, medic specialist dermatovenerolog cu experiență în tratamentele cu laser CO2 ne-a explicat când putem apela la acest tip de laser, la ce rezultate ar trebui să ne așteptăm și care sunt contraindicațiile.

 

C.S.Î.D.: Când ar trebui să apelăm la tratamentul cu laser CO2?

Dr. Iuliana Cîrcu: Candidații ideali pentru tratamentul cu laser CO2 fracționat au pielea afectată de fotoîmbătrânire, de expunerea la soare sau solar, piele hiperpigmentată (melasmă, pete pigmentare), diferite tipuri de cicatrici (atrofice, hipertrofic, postacneice, cheloide, post arsură), riduri profunde la nivelul feței, inclusiv la ochi, pe pleoape, pe gât și/sau în jurul gurii, ten obosit, ridat, îmbătrânit, fără strălucire, îngroșat, cu pori vizibili, ten seboreic, cu tendințe acneice, pete pe față, ten neuniform, leziuni benigne.

Dacă tratamentul clasic cu laser CO2 nu era indicat în cazul erupției active de acnee, acum există o variantă excelentă de tratament, cu laser CO2 CoolPeel™, care reglează producția de sebum și ajută în caz de acnee. Este mai exact varianta de tratament laser ablativ CO2, fără timp de recuperare, fără durere, care se poate face inclusiv vara.

Oricine poate beneficia de tratamentul cu laser CO2 fracționat, dar variantele de tratament sunt diferite, în funcție de nevoile fiecăruia.

C.S.Î.D.: La ce rezultate ar trebui să ne așteptăm?

Dr. I. C.: Micile leziuni provocate de laserul CO2 fracționat se vindecă în câteva ore, în cazul în care medicul folosește echipamentul laser SmartXide Punto, dar producția de colagen continuă pentru câteva luni bune.

Rezultatele oricărui tratament cu laser CO2 sunt cumulative, în sensul că se îmbunătățesc în timp. De aceea, tratamentul cu laser este ideal pentru persoanele care vor să arate mai tinere, fără să se vadă că au făcut ceva. Vei arăta din ce în ce mai bine progresiv, iar îmbunătățirea va fi 100% naturală!

Funcționează ca și când dai ceasul înapoi, iar rezultatele se văd inclusiv după prima ședință de tratament: pielea devine mai fermă, mai luminoasă, se șterg liniile fine și se estompează ridurile, se șterg petele de pe față, se strâng porii deschiși și pielea, obținându-se un efect de lifting.

Bineînțeles că rolul medicului este să ajusteze parametrii tratamentului pentru a obține rezultatele dorite de către pacient.

C.S.Î.D.: Care sunt prețurile?

Dr. I. C.: În piață prețurile sunt foarte variate. Dacă în cazul anumitor locații prețurile sunt în euro pentru același tratament, există și clinici unde prețurile sunt accesibile, în lei. Din păcate, un preț mare nu îți garantează calitatea tratamentului.

În ceea ce privește clinicile noastre, un tratament cu laser CO2 de întinerire facială costă 500 de lei, dar există mereu oferte la mai multe ședințe cumpărate și în prețul tratamentului intră practic și consultația la medicul dermatolog, dacă în aceeași zi se face și procedura, ceea ce este un beneficiu în plus pentru pacienții care au un buget limitat. Până la urmă, de ce să plătești mai mult pentru aceeași procedură sau pentru o altă variantă în care primești mai puțin?

C.S.Î.D.: Cât durează o ședință și la ce ar trebui să ne așteptăm?

Dr. I. C.: În funcție de echipament și de clinica aleasă, ședințele pot fi mai lungi sau mai scurte. Noi folosim o cremă anestezică puternică care trebuie aplicată și lăsată să acționeze 40 de minute, pentru a elimina riscul apariției durerii din timpul procedurii. Folosim și un flux de aer rece difuzat pe față în timpul tratamentului, tocmai pentru a ne asigura că nu există disconfort.

Cu echipamentul laser SmartXide Punto, sesiunile durează între 10 și 30 de minute, deci sunt foarte rapide. Tratamentul variază de la o persoană la alta, în funcție de nevoi, vârstă, tipul tenului sau problema vizată.

Câteva zile după tratament, pielea va fi mai roșie, precum cea arsă de soare, se va strânge, poate provoca mâncărimi și va începe să se exfolieze timp de circa 1 săptămână. Crustele cad singure după circa 3 zile, nu se rup, iar după 10 zile dedesubt apare o piele nouă.

C.S.Î.D.: Când avem nevoie de mai multe ședințe?

Dr. I. C.: Cel puțin în cazul tratamentului cu laser CO2 SmartXide Punto, rezultatele sunt vizibile după o singură ședință de tratament, dar acest lucru nu înseamnă că te oprești la o singură ședință!

Ținând cont de problemele și nevoile pacientului, este în general nevoie de 2 – 4 ședințe de tratament, efectuate la 4 săptămâni distanță, apoi câte o ședință pentru menținerea rezultatelor o dată pe an.

C.S.Î.D.: Cum ar trebui să ne pregătim pentru această procedură?

Dr. I. C.: Sunt o serie de lucruri pe care un pacient trebuie să le facă pentru a maximiza rezultatele tratamentului cu laser CO2:

E nevoie să întrerupă medicamentele cu potențial antiinflamator pe bază de ibuprofen sau acid acetilsalicilic.

E important să renunțe la suplimentele cu vitamina E sau orice alt supliment cu potențial anticoagulant, dar și la alcool.

Ar trebui să stopeze tratamentul cu medicamente fotosensibilizante.

Este indicat să înceapă cu o lună înainte de procedură o cură cu vitamina A și C.

Și, neapărat, să anunțe medicul dermatolog cu privire la alergii sau orice altă problemă medicală.

C.S.Î.D.: Ce presupune recuperarea?

Dr. I. C.: Recuperarea presupune odihnă, protecție solară SPF 50+, inclusiv dacă nu ieși din casă, dar și hidratare suplimentară a pielii, din interior și exterior. Activitățile fizice intense sunt interzise câteva zile, iar sauna și solarul reprezintă contraindicații absolute.

C.S.Î.D.: Există contraindicații?

Dr. I. C.: Există contraindicații precum: sarcina și alăptarea, tratamente recente de tip antirid și de lifting cu acid hialuronic, botox sau chirurgicale, boli autoimune, expunerea recentă la soare sau solar, alergii, peeling chimic mediu sau profund de la care nu a trecut cel puțin o lună de zile, anumite medicamente și condiții care pot periclita rezultatele tratamentului, cum ar fi, de exemplu, un loc de muncă unde petreci mult timp în exterior, expus la soare etc.

Pacienții nu trebuie să se sperie sau să se arunce cu capul înainte când vine vorba despre tratamentele cu laser fracționat CO2. Cel mai bun lucru pe care îl pot face este să vină la o consultație la medicul dermatolog deoarece fiecare dintre noi este unic și ceea ce mi se potrivește sau cred că mi se potrivește, nu înseamnă că este neapărat ceea ce am nevoie!

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”