Dr. Gilia Oprea: ”Uleiul de măsline şi uleiul de cocos nu pot să protejeze de arsură solară pielea” Iată cum să eviţi arsurile solare

Indiferent dacă prietenele dvs afirmă că s-au bronzat minunat folosind doar ulei de măsline & ulei de cocos, nu vă expuneţi ore la soare fără protecţie SPF reală
  • Publicat:
Dr. Gilia Oprea: ”Uleiul de măsline şi uleiul de cocos nu pot să protejeze de arsură solară pielea” Iată cum să eviţi arsurile solare
Dr. Gilia Oprea: ”Uleiul de măsline şi uleiul de cocos nu pot să protejeze de arsură solară pielea” Iată cum să eviţi arsurile solare, foto Shutterstock

Aproape că nu este vară să nu auzim în jurul nostru o persoană cel puţin care s-a ars stând prea mult la plajă. De ce se întâmplă asta? Uneori din neglijenţă (vezi zilele cu cer noros când avem impresia greşită că nu putem căpăta arsuri solare dacă stăm toată ziua la plajă fără cremă cu protecţie SPF), alteori din dorinţa de a căpăta un bronz ca din filme. Din filmele din deceniile trecute, căci în ultimii ani nu se mai promovează pielea arămie din cauza creşterii alarmante a cazurilor de cancer de piele în toată lumea. Şi totuşi, cum putem evita arsurile? Răspunde dr. Gilia Oprea, medic primar dermatovenerologie.

CSÎD: Circulă, încă, mituri precum că uleiul de măsline sau uleiul de cocos te ajută să te bronzezi frumos şi să nu te arzi dacă le foloseşti la plajă. Care este de fapt realitatea?
Dr. Gilia Oprea:
Nu există soluţii „minune” pentru a obţine un bronz frumos. Uleiul de măsline şi uleiul de cocos, nu pot să protejeze de arsură, chiar pot da impresia falsă că pielea rezistă mai bine la soare şi dacă nu se respectă intervalul optim recomandat pentru expunere, ne putem trezi cu arsuri severe.

CSÎD: Ce loţiuni ne protejează pielea atunci când este soare afară şi evident respectăm recomandările de expunere?
Dr. Gilia Oprea:
Singurele recomandări sunt de a se folosi cremele ecran solar din farmacii şi de a se respecta orele corecte de expunere.

Uleiurile aplicate pe piele pot agrava leziuni acneice

CSÎD: Sunt de ajutor uleiurile aplicate pe piele?
Dr. Gilia Oprea:
Uleiurile pot avea efect comedogen mai ales dacă sunt aplicate pe faţă, în special persoanelor care au un ten cu tendinţă acneică, adică putem să agravăm sau să producem leziuni de acnee.

Arsura solară – cum afectează pielea?

CSÎD: Care sunt reacţiile ce se produc la nivelul pielii prea mult expuse la soare?
Dr. Gilia Oprea:
Pielea expusă la soare iniţial se înroşeşte apoi, dacă expunerea continuă, se va ajunge la arsură. Arsurile solare sunt promotorul modificărilor asupra aluniţelor, sunt implicate în mod cert în apariţia cancerelor cutanate, în special mă refer la melanomul malign.

Arsurile solare duc la îmbătrânirea prematură a pielii, dar şi la tumori benigne sau maligne

CSÎD: Ce riscăm dacă avem arsuri solare repetate?

Dr. Gilia Oprea: Pe termen lung, expunerea repetată şi excesivă la soare duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Astfel, la nivelul feţei vor apărea mai repede ridurile care sunt atât de inestetice. De asemenea, poate cauza apariţia de numeroase tumorete benigne şi cancere cutanate.

Dr. Gilia Oprea, medic primar dermatovenerologie

Dr Gilia Oprea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”