Cum alegem factorul de protecţie: spray sau cremă?

Alegerea factorului de protecţie se face pe baza mai multor aspecte, nu doar al nivelului de SPF.
  • Publicat:
Cum alegem factorul de protecţie: spray sau cremă?
FOTO: 123rf.com / Cum alegem factorul de protecţie: spary sau cremă?

Ştim cât de periculoasă este expunerea la soare, în special pe timpul verii, dar şi cât de importantă este în acest sens folosirea unui factor de protecţie. Când vine vorba de alegerea unui astfel de produs, multe persoane consideră că cel mai important aspect este ca aceasta să prezinte un nivel de SPF cât mai înalt. Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, spune însă că nu toate produsele disponibile pe piaţă sunt la fel de eficiente şi există o serie de lucruri care trebuie avute în vedere atunci când alegem unul dintre ele.

Durata şi tipul de expunere la soare. Pentru o expunere prelungită la soare se recomandă un produs de protecţie solară cu un SPF de 30 sau mai mare (SPF 30 filtrează până la 97% din radiaţiile UV ale soarelui; SPF 50 filtrează până la 98% din ele).

“Dacă intenţionăm să petrecem mai mult timp în aer liber şi urmează să ne udăm sau să transpiram este indicat să alegem o variantă de protecţie solară cu rezistenţă mai mare la apă. Atenţie, niciun produs nu este complet rezistent la apă. Acesta ar trebui să indice pe ambalaj, de asemenea, perioada de timp în care putem beneficia de protecţia promisă pe ambalaj. Ideal ar fi ca produsul să fie aplicat pe întreg corpul cu o jumătate de oră înainte de a părăsi casa şi reaplicat la fiecare două ore pe durata expunerii la soare. Dacă înotam, este recomandată reaplicarea de fiecare dată când ieşim din apă”, spune domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Produse de protecţie cu spectru larg. Un spectru larg înseamnă că protecţia solară trebuie să protejeze în mod eficient atât împotriva radiaţiilor UVA, cât şi a radiaţiilor UVB.

“Toate produsele de protecţie solară protejează împotriva radiaţiilor UVB, principala cauză a arsurilor solare. Însă razele UVA contribuie, de asemenea, la dezvoltarea cancerului de piele şi apariţia îmbătrânirii premature. Astfel, produsele care nu prezintă spectru larg de protecţie trebuie să aibă un avertisment că protejează doar împotriva arsurilor solare, nu şi a cancerului de piele sau a îmbătrânirii pielii”, explică specialistul dermatolog.

Tipul de piele. Pentru persoanele cu acnee şi/sau ten gras sunt indicate produsele etichetate ca fiind “non-comedogenice”, ceea ce înseamnă că nu blochează porii. Pentru pielea uscată sunt recomandate produse care conţin ingrediente hidratante, cum ar fi acid hialuronic sau ceramide, iar pentru pielea sensibilă ideale sunt cremele cu protecţie solară minerală. Pentru a evita eventuale iritaţii sau uscarea pielii, este indicată folosirea unui produs special pentru faţă, care să nu conţină alcool.

“Copiii au pielea sensibilă, iar unele ingrediente din produsele de protecţie solară pot provoca reacţii alergice. În cazul lor sunt de evitat în special produsele cele care conţin Acid 4-aminobenzoic (PABA) şi oxibenzonă, elemente asociate cu apariţia de reacţii cutanate. În cazul bebeluşilor sub 6 luni, este recomandat ca aceştia să evite expunerea la soare puternic, mai ales în perioada de vară si în timpul orelor de vârf”, atenţionează specialistul dermatolog.

Piele cu probleme. În cazul pacienţilor care se confruntă cu afecţiuni alergice sau care au probleme cu pielea, acnee sau rozacee, trebuie să evite produsele care conţin conservanţi sau parfumuri precum şi cele care conţin Acid 4-aminobenzoic (PABA) sau oxibenzonă sau au în compoziţie alcool. Oxidul de zinc şi dioxidul de titan tind să fie mai bine tolerate de persoanele cu piele sensibilă şi pot fi, de obicei, găsite în produsele de protecţie solară destinate copiilor.

Cremă sau spray? „Atunci când folosim spray-urile de protecţie solară există riscul de a nu acoperi în mod adecvat toată pielea expusă la soare, mai ales dacă aplicarea are loc atunci când bate vântul. Pe lângă asta, există riscul de inhalare a substanţelor chimice în timpul procesului de aplicare”, spune domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân