Cum afectează dieta starea şi aspectul părului?

Părul lung, sănătos este un semn al sănătăţii, vitalităţii şi tinereţii. Pentru a arăta astfel şi pentru a creşte într-un ritm normal, e nevoie să fii atent şi la alimentaţie.
  • Publicat:
Cum afectează dieta starea şi aspectul părului?

Autor: Arabella Saulig, stilistul Wella Professional TOP TEAM

Părul lung, sănătos este un semn al sănătăţii, vitalităţii şi tinereţii. Pentru a arăta astfel şi pentru a creşte într-un ritm normal, e nevoie să fii atent şi la alimentaţie. 

Proteina este importantă mai ales in privinţa creşterii părului, dar în cantitatea potrivită. Părul este format din cheratină, o proteină din aminoacizi. Pentru a creşte, este necesar ca organismul să producă suficienţi aminoacizi, iar asta se întâmplă doar dacă mănânci destule proteine, cele mai importante surse fiind carnea slabă, peştele, nucile (oleaginoasele), ouă,  produse din soia. Dacă le introduci în alimentaţie corpul tău va produce suficiente „cărămizi” necesare pt creşterea părului.

Fierul şi zincul au de asemenea rolul lor, lipsa lor ducând la anemie. Ele contribuie la o bună ancorare a firului de păr, iar zincului şi la o producţie echilibrată a sebumului, deci ca să nu avem probleme cu scalpul gras sau uscat.
Vitaminele esenţiale părului sunt A – ajută la producerea unui sebum sănătos atât pentru scalp cât şi pentru păr, vitaminele B – biotina, niacina şi cobalamina sunt printre cele mai populare vitamine din complexul B care ajută la restabilirea strălucirii şi grosimii firului de păr, D – importantă pentru ciclul de creştere a părului.

Cum îţi afectează kilogramele în plus starea şi aspectul părului?

Arabella Saulig, stilistul Wella Professional TOP TEAM
Arabella Saulig, stilistul Wella Professional TOP TEAM

Starea părului este afectată în primul rând din cauza faptului că scalpul are de suferit.

Obezitatea poate duce la pierderea hidratării pielii, scalpul poate deveni extrem de uscat şi de aici alte probleme cum ar fi scalp sensibil cu descuamare accelerată (a nu se confunda cu mătreaţa).

Şi glandele sebacee care se află lângă folicul (rădăcina firului de păr de unde cresc firele de păr) sunt afectate, ele se pot bloca şi infecta sau pot duce la o supraproducţie de sebum, fapt ce duce la un scalp gras, încărcat, ce trebuie tratat apoi cu o gamă specializată. Dacă scalpul gras nu este spălat şi limpezit corespunzător zilnic sau la două zile, la rădăcina firului de păr se acumulează sebum, praf şi diferite reziduuri care duc la sufocarea firului de păr. Rezultatul final este căderea părului.

Capilarele, glandele sudoripare, structura colagenului sunt deasemenea afectate, iar acestea toate au legătură cu starea de sănătate a firului de păr în ceea ce priveşte hrănirea, hidratarea şi rezistenţa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân