Ce este frumusetea?

Ce este frumusetea cu adevarat? O calitate cu care te nasti? Un defect? Merita, oare, pretul din cabinetele de chirurgie plastica? Sau este o stare de spirit? Este strict legata de tinerete? Sau de fericire? Ori de iubire? Se poate trai frumos fara a fi frumoasa?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce este frumusetea?
Ce este frumusetea?

Ce este frumusetea cu adevarat? O calitate cu care te nasti? Un defect? Merita, oare, pretul din cabinetele de chirurgie plastica? Sau este o stare de spirit? Este strict legata de tinerete? Sau de fericire? Ori de iubire? Se poate trai frumos fara a fi frumoasa?

Femeia din secolul 21 are la indemana tot ceea ce si-au dorit, in materie de solutii pentru pastrarea nealterata a frumusetii mamele, bunicele si stra-stra-strabunicele noastre. In medie, o femeie moderna foloseste zilnic 20 de produse cosmetice distincte, are in servieta dispozitive pentru masaj facial, respecta diete speciale pentru piele, orele de sport ii sunt animate de muzica speciala, iar caloriile consumate si cele arse sunt atent monitorizate de alte device-uri.

Este independenta, are banii proprii, haine care ii dau libertate de miscare, dar care ii contureaza trupul punand in evidenta calitatile si ascunzand defectele. Are la indemana instrumente de comunicare rapide, asa ca poate calatori pe tot mapamondul, dar este capabila sa le citeasca copiilor un basm inainte de culcare cu ajutorul camerei video amplasata in laptop. Mananca dupa ritmul cronobiologic, iar meniul zilnic ii este configurat pe mobil.

Senzatia generala este ca timpul s-a comprimat in acest deceniu, asa ca fiecare secunda conteaza in lupta cu sarcinile zilnice, iar putinele ore dedicate somnului nu sunt suficiente si pentru pastrarea frumusetii. Dar nu este nimic, avem ajutoare: perna anti-aging, patura care hidrateaza pielea si masca pentru ochi cu oxizi de cupru pentru efect anti-rid. Make-up artistii, hair-stylistii, antrenorii de fitness, esteticienii si, nu in ultimul rand, chirurgii plasticieni au toti rolul lor in imbunatatirea, pastrarea sau recapatarea frumusetii. Si, cu toate acestea, putem spune ca este femeia de azi mai frumoasa? Se simte ea mai frumoasa?

Cum vad designerii frumusetea?

Cautarea raspunsului la intrebarea „Ce este frumusetea?” e sinonim cu primordialitatea. Insa, de data aceasta, vom face traseul invers, pornim de la azi catre ieri, pentru a afla ce va fi frumos maine. Cine sa stie oare mai bine decat marii designeri de moda ce este frumusetea, din moment ce in numele ei au cladit imperii ale frumosului? Desi, in multe cazuri, granzii modei nu au reusit decat sa inhibe increderea in sine a femeilor. Cum? Prin stabilirea unor canoane greu de atins: acolo unde intervin anorexia sau bulimia tot ceea ce era frumos se transforma in scrum.

In cartea „Fashion Now”, aparuta la editura Tashen, am gasit definitii date frumusetii de catre unii dintre cei mai importanti designerii vestimentari din zilele noastre. Donatella Versace: „Sunt convinsa ca frumusetea vine din interior. Depinde de parerea pe care o ai despre tine.” Viviene Westwood: „Toata lumea isi da seama daca o femeie este frumoasa sau nu. Este ceva ce nu poti nega. Insa eu nu sunt extrem de interesata de frumusete. Ce ma misca cu adevarat este o persoana impacata cu sine insasi.”

Matthew Williamson: „Cred ca oamenii par mai atragatori cand sunt fericiti si au incredere in ei.” Yohji Yamamoto descrie frumusetea ca fiind „conditie, coincidenta si sansa”. Pentru John Galliano frumusetea este „femeia care isi conduce propriul destin”. Tommy Hilfiger considera ca frumusetea este definita de onestitate: „Se vede pe toata fata.” Pentru Philip Treacy ea este intruchipata de „o palarie”. Giambatista Vali: „Frumusetea este ceva ascuns, care asteapta sa fie descoperit.”

Dries Van Noten: „Ea sta in ochii privitorului.” Stella McCartney: „Frumusetea este linistea interioara.” Ralph Lauren: „Frumusetea este in atitudine – este o expresie a elegantei si a increderii.” Michael Kors o defineste ca fiind „incredere si simtul umorului.”

Calatorie in trecut

Mai sus ati citit pareri avizate despre frumusete. Cu toate acestea, nici unul dintre marii designeri nu a vorbit despre: simetrii, gene lungi, buze senzuale, sani mari, silueta de viespe, glezna fina, abdomen perfect, picioare lungi, bronz sau podoaba capilara proaspat vopsita. Despre bogatie sau saracie. Perceptia asupra frumusetii este diferita la fiecare in parte.

Pentru o imagine cat mai completa am consultat „Istoria Frumusetii”, editia ingrijita de Umberto Eco. Platon considera ca frumusetea are o existenta autonoma, distincta de suportul fizic care o exprima doar in mod accidental. Ea nu este legata de un obiect anume, ci straluceste oriunde, insa nu oricine o poate vedea.

Iata un tablou al unei femei frumoase desprins din “Cantarea Cantarilor”, text scris de Solomon in secolul X i.H. si care face parte din Biblie, Vechiul Testament: “Cat de frumoasa esti, draga mea cat de frumoasa esti! Ochi de porumbita ai, umbriti de negrele-ti sprancene parul tau turme de capre pare, ce din munti, din Gallad coboara. / Dintii tai par turma de oi tunse ce din scaldatoare ies; ele toate au doi gemeni si intre ele nici o stearpa nu-i / Cordelute purpurii sunt ale tale buze si gura ta ii incantatoare. Doua jumatati de rodii par obrajii tai sub valul cel straveziu. / Gatul tau e turnul lui David, menit sa fie arsenal; scuturi mii atarna acolo si tot scuturi de viteji. / Cei doi sani ai tai par doi pui de caprioara, doi iezi care pasc printre crini (…)”

Prototipul frumoasei lui Solomon este inca valabil!? Pe parcursul Evului Mediu, mai ales in timpul Renasterii, este raspandita “Marea Teorie” conform careia frumusetea consta in proportia perfecta dintre parti. In acelasi timp, au aparut tendinte in arta care se manifesta in directia unei frumuseti surprinzatoare, zbuciumate. Iata un scurt fragment din textul “Adevarata Frumusete feminina” de Baldesar Castiglione, secolul al XVI-lea.

“Nu va dati seama ca daca o femeie se sulemeneste, o face cu atata cumpat si atat de usurel incat cel care o vede sta la indoiala, intrebandu-se daca e sau nu sulemenita, are cu mult mai mult farmec decat alta boita, incat pare ca poarta o masca pe fata si care nu indrazneste sa rada de teama sa nu-i crape, si ramane toata ziua din zori cand se imbraca si pana cand se culca, cu aceleasi culori in obraz (…)”

Calatorie in viitor

Se pare ca stra-stra… stra-nepotii nostri vor deveni Cyber Sapiens. Stiinta are cutezanta de a visa la vremurile cand va inlocui natura, iar oamenii viitorului vor fi produse ale tehno-stiintei. Ei vor fi programati sa aiba gene bune, vor fi feriti de boli si vor avea calitati si capacitati noi imprumutate pe cale genetica de la animale sau plante. In plus, corpul va fi intesat cu roboti minusculi – nanoboti – care ne vor repara de orice boala din interior. O alta teorie este cea a “eternizarii”.Cu ajutorul tehnologiei de ultima ora si a descoperirilor din medicina vom reusi sa ne “eternizam” corpul. Se doreste activarea unor functii ale organismului de autoreparare si imbunatatirea imperfectiunilor. De asemenea, moartea va fi amanata cat mai mult si va aparea varsta a patra. Deci frumusetea va atinge noi culmi. (Mai multe informatii gasiti in cartea “Future / Projection din colectia “100.000 year of beauty”, editura Gallimard.)

Frumusetea – eterna dorinta

Astazi, un reper solid pentru frumusete il reprezinta top-modelele si actritele consacrate. Ele au fost fericite de Mama Natura cu trupuri perfecte rigorilor actuale, piele sanatoasa, ochi expresivi, nas (de cele mai multe ori) mic, buze generoase, urechi cu forme armonioase. In cele mai multe dintre cazuri, talia este subtire, iar picioarele lungi, spre foarte lungi. Au bani si acces la cele mai frumoase haine.In plus, calatoresc foarte mult. O lume intreaga le invidiaza pentru frumusetea lor. Insa se simt ele frumoase? Desi pare greu de crezut, multe dintre vedete au momente cand se urasc si se simt oricum, numai frumoase nu. Nu o data s-a intamplat ca femei superbe sa recurga la gesturi extreme pentru ca nu se mai simteau bine in pielea lor. Deci frumusetea fizica are nevoie de frumusete spirituala pentru a inflori.

Marilyn Monroe

Cariera lui Marilyn a început după ce a fost descoperită de fotograful David Conover la fabrica Radioplane Munitions. La acea vreme, ea se numea Norma Jeane Dougherty și a realizat prima ședință foto chiar în acea fabrică. Pozele au fost un succes iar Norma a devenit unul dintre top-modelele agenției Blue Book Modeling. Sursa foto: Profimediaimages.ro

Bette Davis

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân