Cât de des trebuie să exfoliezi pielea în funcție de tipul de ten?

Exfolierea este esențială în rutina de îngrijire a pielii, dar cel mai probabil te întrebi cât de des trebuie să exfoliezi pielea în funcție de tipul de ten.
  • Publicat:
Cât de des trebuie să exfoliezi pielea în funcție de tipul de ten?
Foto: envato

Exfolierea este esențială în rutina de îngrijire a pielii, dar cel mai probabil te întrebi cât de des trebuie să exfoliezi pielea în funcție de tipul de ten. Unele produse pot fi destul de dure cu pielea, iar procesul de exfoliere poate fi și el agresiv, mai ales dacă nu este făcut corespunzător.

Frecvența cu care trebuie să exfoliezi pielea depinde de mulți factori, inclusiv tipul tenului (gras sau uscat), sensibilitatea sau chiar prezența acneei. Pentru a te ajuta să eviți efectele nedorite precum iritația sau arsura chimică, venim către tine cu câteva sfaturi care să te ajute să ai o rutină de îngrijire sănătoasă a pielii.

În primul rând, de ce trebuie să exfoliezi pielea?

Dacă observi că tenul tău are un aspect încărcat, află că acest lucru se întâmplă din cauza acumulării celulelor moarte. Vestea bună este că exfolierea regulată accelerează regenerarea celulară și astfel ai o piele mai radiantă și cu o textură mai fină.

Cercetările arată că exfolierea poate îmbunătăți chiar și tonul pielii și reduce apariția petelor în timp, iar asta pentru că ajută la reducerea melaninei responsabilă pentru decolorarea pielii. Un alt beneficiu al exfolierii este minimizarea și prevenirea acneei prin reducerea acumulării celulelor moarte care pot bloca porii.

De câte tipuri este exfolierea?

Exfolierea este de două tipuri: fizică, în care este implicat un mecanism de îndepărtare a celulelor moarte și se face cu ajutorul burețeilor, periilor, scrub-urilor faciale și exfolierea chimică, în care se folosesc acizi care să dizolve celulele moarte. În această situație se folosesc acizi AHA, precum acid glicolic, mandelic și acid lactic sau BHA, precum acidul salicilic.

Cât de des trebuie să exfoliezi pielea?

Procesul de exfoliere se face în funcție de tipul tenului:

Uscat sau sensibil

Dacă ai tenul uscat sau sensibil exfolierea se face o dată pe săptămână. În procesul de exfoliere se îndepărtează nu doar celulele moarte, ci și uleiurile naturale de pe ten. Dacă după o săptămână de la prima exfoliere tenul nu prezintă iritații sau mâncărimi, atunci poți face exfolierea de două ori pe săptămână. Asigură-te că optezi pentru un produs destinat tipului tău de ten, astfel încât să nu afectezi bariera de protecție a pielii.

Ten gras sau mixt

Pentru a îndepărta excesul de sebum și celulele moarte se recomandă exfolierea de două sau poate chiar de trei ori pe săptămână. Tenul gras poate tolera toate tipurile de acizi, iar unele persoane pot folosi chiar zilnic aceste produse. Acidul salicilic, de exemplu, este o alegere excelentă pentru tenul gras, iar asta pentru că are capacitatea de a dizolva și usca uleiurile de pe ten.

Tenul predispus la acnee

În general, tenul uscat sau gras poate fi predispus la acnee, motiv pentru care ai nevoie în rutină de produse de îngrijire care să prevină acest lucru. Deși acizii AHA și BHA sunt eficienți în reducerea acumulării impurităților, uleiurilor și celulelor moarte, ele pot deteriora bariera protectoare a pielii. Persoanele cu tenul gras și ten predispus la acnee pot tolera utilizarea frecventă a exfolianților chimici, dar medicii dermatologi recomandă exfolierea o dată pe săptămână, iar dacă pielea nu prezintă inflamații, mâncărimi sau dureri, se poate trece treptat la exfolierea de două ori pe săptămână.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân