Care sunt cele mai bune metode pentru a îmbunătăți coloritul natural al irisului? (P)

  • Publicat:
Care sunt cele mai bune metode pentru a îmbunătăți coloritul natural al irisului? (P)

In afara de metodele medicamentoase sau terapeutice a imbunatatirii a culorii naturale a irisului, mai exista si metode naturale, fara riscuri asociate.

Culoarea naturala a ochiului ofera fetei o privire stralucitoare si plina de rafinament. Imbunatateste farmecul natural al ochiului si te face sa radiezi, realmente, de fericire!

Lentilele de contact colorate sunt considerate poate una dintre acele metode inovative responsabile de seductia afisata de ochii tai. Lentilele de contact albastre, ce se adapteaza coloritului natural al ochilor tai, in special in cazul persoanelor cu ochi albastri, sunt cea mai simpla metoda de a reda stralucirea de altadata a ochilor.

De ce avem nevoie de culori diferite?

Culoarea ochilor nostri este data de un strat foarte fin de pigment localizat la nivelul irisului (diafragma care inconjoara pupila si regleaza cantitatea de lumina care patrunde in interiorul globului ocular).

Irisul este format din mai multe parti, cele mai importante find muschiul care controleaza diametrul pupilei si epiteliul pigmentar alcatuit din celule care stocheaza pigment si a caror distributie si densitate determina culoarea ochilor. Stratul pigmentar este situat atat pe fata anterioara, cat mai ales pe fata posterioara a irisului dedesubtul fibrelor musculare.

Ochii deschisi la culoare (albastri, verzi) contin o cantitate mai mica de pigment irian si prin urmare razele de lumina traverseaza in mare parte stroma irisului, determinand un aspect translucid, gri-albastrui.

Ochii de culoare inchisa (caprui, negri) contin atat pe fata anterioara, cat si pe cea posterioara a irisului, o cantitate mai mare de pigment care absoarbe in proportie mare lumina si astfel irisul capata un aspect opac. Datorita acestor mecanisme, se considera ca ochii deschisi la culoare sunt mai sensibili la efectele nocive ale radiatiilor UV si IR deoarece nu beneficiaza de stratul de pigment protector.

Picaturi care iti schimba culoarea ochilor

Exista o clasa de medicamente utilizate in oftalmologie numite analogi de prostaglandine ce pot schimba culoarea ochilor.. Ele sunt administrate zilnic pentru efectul lor de scadere a tensiunii intraoculare de catre persoanele diagnosticate cu glaucom, iar in timp au fost remarcate doua efecte secundare: schimbarea culorii ochilor si cresterea genelor.

Culoarea ochilor este data de catre iris si este determinata genetic. Irisul este diafragmul ce sa gaseste in interiorul ochiului, diafragm ce prezinta la mijloc un orificiu variabil ce poarta numele de pupila.

Culoarea irisului este diferita in functie de cantitatea de pigment, cunoscut sub numele de melanina, pe care o contine. Cu cat cantitatea de melanina este mai mare cu atat culoarea irisului este mai inchisa.

Picaturile pentru ochi ce contin analogi de prostaglandine pot determina cresterea cantitatii de melanina din compozitia irisului ce are ca efect inchiderea la culoare a ochilor, efect vizibil in special la personale cu o culoare deschisa a ochilor precum albastru sau verde.

Modificarile nu apar la toti oamenii ce utilizeaza acest tip de picaturi pentru ochi, ele apar in procent de 1-15% fiind mai frecvente la persoanele ce au ochii deschisi la culoare. Atunci cand se modifica culoarea ochilor efectul este permanent.

Avand in vedere ca efectul de schimbare a culorii ochilor este permanent, acest tip de picaturi pentru ochi trebuiesc administrate cu prudenta atunci cand din punct de vedere medical este necesara administrarea intr-un singur ochi. Daca picaturile administrate au produs deja modificari ale culorii ochiului tratat, culoarea poate fi corectata prin purtarea unei lentile de contact colorate albastre.

Alimente care imbunatatesc culoarea ochilor

In afara de metodele medicamentoase sau terapeutice a imbunatatirii a culorii naturale a irisului, mai exista si metode naturale, fara riscuri asociate. Consumul de alimente potenteaza culoarea ochilor se inscrie in randul acestor tehnici.

Culoarea ochilor este o trasatură genetica determinata de cantitatea si distributia melaninei in iris. Este un proces complex in care mai multe gene intervin.  In acelasi mod, exista trei elemente ale irisului care contribuie la acordarea culorii sale: melanina epiteliului irisului, melanina partii anterioare a irisului si densitatea stromei irisului. In plus fata de melanina, un alt pigment care actioneaza in acest proces este lipochromul.

Alimente care dau rezultate spectaculoase sunt spanacul, mierea, ceapa, ghimbirul, pestele, uleiul de masline si ceaiul de musetel.

  • In privinta spanacului, continutul ridicat de fier pe care il are ajuta irisul sa devina mult mai cristalin. Treptat, scade tonurile culorii ochilor.
  • Mierea intotdeauna clarifica daca se foloseste frecvent, datorita peroxidei naturale pe care o contine.
  • Ceapa produce un efect de stralucire a ochilor, datorita proprietatilor sale. Daca folosesti ghimbir, iti poti curata ochii in mod natural, putin cate putin.
  • Uleiul de masline lichid are acizi rinologici si oleici care vor da claritate si stralucire ochilor. Nu in ultimul rand, ceaiul de musetel are proprietati dezinfectante si curata natural ochii, contribuind la imbunatatirea coloritului lor natural.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân