Acidul malic pentru un ten cu aspect cât mai tânăr

Nu te simți confortabil cu folosirea acizilor pe ten din cauză că îți este teamă ca pielea ta să nu reacționeze într-un mod negativ? Descoperă acidul malic, acidul derivat din mere, natural și care acționează blând asupra pielii tale.
  • Publicat:
Acidul malic pentru un ten cu aspect cât mai tânăr
Acidul malic pentru un ten cu aspect cât mai tânăr sursa foto: Pexels

Acidul malic este un alfa-hidroxi (AHA) acid care are rolul de a îndepărta cu blândețe celulele pielii moarte sau uscate în exces. Ca orice alt acid, acidul malic joacă rolul de exfoliant al primului strat de piele superficial, ajutând astfel la recăpătarea luminozității tenului, la îndepărtarea petelor pigmentate sau la curățarea porilor.

Acidul malic în comparație cu alți acizi AHA

Acidul malic este o moleculă mai mare decât alți acizi (acidul lactic, acidul glicolic), iar acest lucru face ca acesta să pătrundă mai puțin în piele, ceea ce îl face mult mai blând. În cazul în care alți acizi ți-au provocat bătăi mari de cap, acidul malic poate fi o alternativă ideală pentru pielea ta. Însă acidul malic se constată a fi mai puțin folositor în ceea ce privește rezultatele aduse, din cauză că acesta nu poate penetra pielea atât de adânc precum alți acizi. În plus, acidul malic este considerat un bun umectant, având minunatul rol de a atrage apa și a o depozita în piele.

Acidul malic este un ingredient comun, care se întâlnește în diferite produse de îngrijire precum:

∙ loțiuni pentru corp

∙ produse împotriva acneei și a îmbătrânirii

∙ șampoane

∙ tratamente pentru unghii

Ce beneficii oferă acidul malic pielii?

Cu ajutorul beneficiilor pe care acidul malic le poate oferi pielii, poți lua mai ușor o decizie referitoare la introducerea lui în rutina ta de skincare. Uite câteva dintre aceste beneficii:

∙Scad șansele ca celulele pielii să se lipească între ele

Atunci când celulele moarte și uscate ale pielii se lipesc între ele, șansele ca porii să se blocheze cresc, iar tenul va arăta lipsit de strălucire. Acidul malic este un ingredient grozav pentru persoanele care caută un ten mai luminos. Acesta mai poate fi folosit totodată și pentru a trata keratoza pilară, acea afecțiune care se manifestă prin umflături sau aspect de „piele de pui” prezente pe spatele bratelor, precum și acneea.

∙ Oferă hidratarea dorită

Datorită rolului său de bun umectant, acidul malic atrage și reține umiditatea în piele, astfel încât aceasta să rămână hidratată. Este unul dintre principalele motive pentru care acest ingredient se întâlnește deseori în cremele hidratante.

∙ Păstrează pH-ul pielii la un nivel optim

Acidul malic menține pH-ul pielii la un nivel optim și astfel, este de mare ajutor în menținerea sănătății pielii pe o lungă durată de timp. Are un efect benefic în ținerea la distanță a virusilor și bacteriilor care pot apărea si pot afecta sănătatea pielii noastre.

∙ Oferă efecte anti-îmbătrânire și de luminare

Datorită îndepărtării rapide a celulelor moarte, se diminuează producția de riduri și de linii fine, tenul devenind treptat din ce în ce mai luminos și catifelat.

Cum putem folosi acidul malic?

Cu toate că acidul malic se poate combina și cu alti acizi alfa-hidroxi, ar fi bine ca acesta să fie singurul exfoliant sau acid din lista de ingrediente a produsului pe care îl folosești, mai ales dacă prezinți un ten sensibil. Acidul malic nu trebuie folosit pe zonele apropiate de ochi, deoarece sunt ceva mai sensibile și mai predispuse la iritații. Fiind un exfoliant, pielea ta devine mai sensibilă atunci când este expusă la soare și de aceea nu ar trebui să lipseasă sub nicio formă crema cu protecție solară.

Posibile reacții adverse

Orice acid poate cauza iritații sau inflamații pe suprafața pielii, chiar dacă acesta este cel mai blând acid afla-hidroxi. Mai mult de atât, dacă acest acid este combinat cu alte ingrediente, riscul de apariție a unor eventuale reacții adverse crește. Se recomandă consultarea cu un specialist care să ne poată spune exact, în funcție de tipul de ten, cum și în ce fel ar trebui utilizat acidul malic.

Surse: Byrdie, Healthline

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân