Acidul azelaic: beneficii pentru piele, efecte adverse, mod de utilizare

Iată câteva detalii care te vor face să introduci rapid acidul azelaic în rutina ta de skincare! Ce este, ce beneficii are și cum se utilizează.
  • Publicat:
Acidul azelaic: beneficii pentru piele, efecte adverse, mod de utilizare
Foto: shutterstock / Acidul azelaic: beneficii pentru piele, efecte adverse, mod de utilizare

Acidul azelaic este un ingredient mai puțin cunoscut și utilizat în rutinele de îngrijire facială, dar cu toate acestea de mare ajutor în tratarea anumitor afecțiuni întâlnite la nivelul tenului. Iată câteva detalii care te vor face să introduci rapid acidul azelaic în rutina ta de skincare!

Ce este acidul azelaic și de ce ar trebui introdus în rutina de skincare?

Acidul azelaic este ingredientul găsit în diverse produse cosmetice și este benefic în tratarea problemelor faciale, precum acneea sau rozacea. Acest ingredient prezintă proprietăți asemănătoare celor găsite în vitamina c, în ambele cazuri ajutând tenul să capete o strălucire aparte. Datorită lejerității sale pe ten și a proprietăților pe care le oferă, acidul azelaic ar trebui introdus atât în rutina de dimineață, cât și în cea de seară.

Beneficii pentru piele

Produsele cu acid azelaic se pot găsi sub formă de ser, cremă sau gel de curățare. În funcție de nevoile fiecărui ten în parte, aceste produse pot aduce beneficii precum:

  •  Efect antibacterian – de mare ajutor în curățarea porilor de bacteriile dăunătoare tenului
  •  Efect antiinflamator – reduce vizibilitatea crescută a acneei
  •  Reglarea producției celulare – previne apariția leziunilor retenționale sau inflamatorii
  •  Efect de depigmentare (în special de ajutor pe hiperpigmentări postacneice) – reduce producția de pigmenți care pot varia în funcție de nuanța pielii tale
  •  Sigur de utilizat în sarcină

Cum se folosește acidul azelaic?

Acidul azelaic este potrivit oricărui tip de ten. Cu toate că persoanelor cu ten sensibil nu le este recomandată folosirea acizilor în general, acidul azelaic este unul blând, și poate fi folosit. În procesul de introducere a acidului azelaic în rutina de skincare, se recomandă ca acesta să fie utilizat mai rar la început, pentru a observa posibile reacții ale tenului și pentru a ajuta tenul să se adapteze ușor schimbărilor.

Produsele cu acid azelaic se pot folosi atât dimineața, cât și seara. După fiecare aplicare a produsului dimineața, este necesară utilizarea unei creme cu protecție solară ridicată, în timp ce seara, tenul trebuie menținut în permanență hidratat. Ținând cont de faptului că acidul poate subția pielea, nu este de mirare obligativitatea utilizării de cremă cu protecție solară. O piele subțiată este o piele sensibilă și prezintă riscuri mult mai mari să fie expusă pericolelor cauzate de soare.

Posibile efecte adverse aduse de acidul azelaic

Ca orice alt acid, acidul azelaic poate provoca diferite reacții adverse, în funcție de toleranța fiecărei persoane în parte sau în funcție de modul în care produsul este folosit. Apariția unor furnicături la nivelul pielii, decojirea pielii în anumite zone sau roșeață în zonele în care produsul a fost aplicat sunt doar câteva dintre efectele adverse comune care pot apărea în urma utilizării de acid azelaic. În cazul unor astfel de apariții la nivelul feței, se recomandă un consult de specialitate. Printre efectele secundare mai puțin frecvente întâlnim cojirea pielii, senzație de strângere a pielii, urticarie, mâncărime sau febră.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân