5 obiceiuri de make-up care îți pun sănătatea în pericol

  • Publicat:
5 obiceiuri de make-up care îți pun sănătatea în pericol

Femeile de peste 40 de ani pot experimenta frecvent ochi uscat și iritații pe măsură ce avansează în perimenopauză. Aceste probleme oculare apar ca rezultat al uscării canalului lacrimal și a glandelor sebacee pe măsură ce femeile îmbătrânesc și răspunsurile imune naturale ale organismului devin mai slabe. Iată câteva obiceiuri importante de machiaj de evitat pentru a-ți proteja ochii de probleme:

Folosirea pensulelor și aplicatoarelor de machiaj murdare

Pensulele și aplicatoarele de machiaj sunt un loc propice pentru bacterii și, dacă nu sunt curățate frecvent, pot provoca infecții virale, fungice și bacteriene. Aceste infecții pot determina creșterea secrețiilor și ochi umflați sau mâncărime. 

Ce să faci: Ca regulă generală, pensulele de machiaj ar trebui curățate săptămânal în apă caldă și săpun și lăsate la uscat. Pentru un plus de siguranță și pentru a reduce acumularea de bacterii, se recomandă să înlocuiești aplicatoarele și pensulele de machiaj cel puțin la fiecare șase până la 12 luni.

Folosirea produselor de machiaj expirate

Studiile spun că jumătate dintre utilizatorii de machiaj nu se uită niciodată pe ambalaj pentru a verifica durata de valabilitate a produsului, iar nouă din zece femei recunosc că folosesc machiajul care a depășit data de expirare.

Ce să faci: Produsele de machiaj au o perioadă de valabilitate de trei până la 12 luni după deschidere, dintr-un motiv foarte bun. Folosirea machiajului expirat te expune riscului de a răspândi bacterii nocive în glandele sensibile din jurul ochiului. Verifică-ți machiajul și înlocuiești cele trei produse pe care le folosești cel mai des din trusa ta de machiaj, care sunt expirate.

Dormi cu machiajul pe față

A dormi cu machiajul pe față este o altă greșeală comună pe care o faci. Este un obicei care duce la probleme serioase ale ochilor și, în unele cazuri, poate cauza leziuni oculare pe termen lung sau chiar orbire. Dormitul cu machiajul pe față blochează porii și poate duce la acumularea de aglomerări de machiaj în spatele pleoapei care persistă acolo timp de luni sau chiar ani. Această acumulare periculoasă de machiaj poate provoca iritații, inflamații și duce la infecții oculare grave în timp. 

Ce să faci: Este important să mergi la culcare după ce ți-ai spălat fața, ți-ai îndepărtat lentilele de contact și ți-ai curățat întregul machiaj al zilei cu un produs hipoalergenic, asigurându-te că tratezi cu cea mai mare atenție zona ochilor.

Nu verifici ingredientele produselor de make-up

Dacă ai ochi sensibili, asigură-te că verifici compoziția produselor de make-up pe care le folosești. Machiajul poate conține ingrediente precum plumb și nichel, care sunt cele mai probabile cauze ale infecțiilor oculare, alături de produsele cu parfum. Nu ești sigură dacă aceste ingrediente te afectează? Un semn de iritație se manifestă prin reacții alergice la nivelul ochilor, roșeață, creștere a secrețiilor, umflături, mâncărime sau ochi lipicioși dimineața la trezire.

Ce să faci: Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome după folosirea unui produs de machiaj nou, oprește imediat utilizarea și spală-ți ochii cu apă călduță.

Încerci produse de machiaj de la altcineva  

Toți am făcut-o, o prietenă are o fard de pleoape sau un rimel incredibil și vrei să îl încerci și tu. În timp ce poate fi distractiv să împarți produse cu prietenele tale, schimbul de aplicatoare de machiaj este o mare problemă, deoarece crește expunerea la bacterii și infecții, ducând la afecțiuni oculare precum conjunctivita virală.

Ce să faci: Gândește-te întotdeauna de două ori când vrei să folosești machiajul cuiva și, în schimb, mergi în orice magazin de specialitate și cere o mostră pentru tine care nu a fost contaminată.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Poate acupunctura să reducă ridurile?
Poate acupunctura să reducă ridurile?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân