Impactul alternativelor fără fum în rândul adulților fumători, privind boala pulmonară obstructivă cronică

La evenimentul Open Science, găzduit de PMI, cercetătorii au vorbit despre alternativele fără fum și boala pulmonară obstructivă cronică.
  • Publicat:
Impactul alternativelor fără fum în rândul adulților fumători, privind boala pulmonară obstructivă cronică
Foto: envato

Cel de-al 11-lea eveniment Open Science, găzduit de PMI, s-a concentrat pe potențialul impact pe care-l poate avea trecerea de la țigările convenționale, la dispozitivele fără fum, în rândul adulților fumători. Cercetătorii și-au îndreptat atenția în acest sens către o afecțiune respiratorie extrem de serioasă, precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), un grup de boli care provoacă blocarea căilor respiratorii și duce la apariția problemelor de respirație. Este totodată a treia cauză de deces la nivel mondial.

Fumatul este asociat multor boli și afecțiuni, însă persoanele care aleg să renunțe la fumat își minimizează șansele de a dezvolta aceste boli. În cadrul evenimentului, invitații au furnizat date despre impactul produselor fără fum asupra adulților fumători. Sukhi Hayer, moderatorul evenimentului, jurnalist și media expert, a avut alături experți precum Dr. Gizelle Baker, vicepreședinte PMI, Dr. Adam Lenart, manager și cercetător PMI, Prof. Riccardo Polosa, profesor al Univeristății de Medicină din Catania, și Dr. Tryggve Ljung, vicepreședinte Swedish Match, care au discutat și împătășit date colectate până la ora actuală privind:

  • beneficiile produselor fără fum
  • impactul acestor produse asupra sănătății populației
  • impactul bolii pulmonare obstructive cronice în rândul adulților fumători care au renunțat la țigări și au optat pentru produsele fără fum
  • modul în care aceste produse au contribuit la reducerea numărului fumătorilor din Suedia, devenind astfel țara cu cel mai mic număr de fumători din Uniunea Europeană.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC): ce este și cum poate fi combătută?

„Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) reprezintă un grup de boli care restricționează căile respiratorii și produc probleme de respirație (…) Fumătorii inhalează un nivel crescut de particule toxice cu fiecare țigară, iar dacă stăm să ne gândim la acest obicei făcut zi de zi, timp de decenii, ce cantitatea de substanțe și particule intră în plămâni. Cel mai bun lucru pe care îl poate face un fumător este să renunțe la fumat. Va elimina expunerea la substanțele toxice și va preveni expunerea la acele particule (…) Pentru cei care continuă să fumeze, cel mai bine este să facem ceva astfel încât să le reducem expunerea la aceste substanțe toxice și particule care se regăsesc în țigările convenționale”, a spus Dr. Gizelle Baker, vicepreședinte PMI.

Atunci când vorbim despre boala pulmonară obstructivă cronică este foarte important să știm care sunt semnele și simptomele bolii, dar mai ales cum poate ea fi tratată și prevenită.

„Nu cred că există vreun dubiu că renunțarea la fumat combate această boală. Voi vorbi acum dintr-o perspectivă clinică. Un pacient cu BPOC se poate prezenta cu o tuse productivă cronică și atât. Cu toate astea, odată cu progresul bolii, va dezvolta simptome mai serioase precum dificultatea de a respira și reducerea toleranței la activitatea fizică”, a explicat Prof. Riccardo Polosa, profesor al Univeristății de Medicină din Catania.

Modelarea impactului sănătății populației cu ajutorul produselor fără fum

Această modelare este un principiu matematic prin care, în mod transparent, se explică impactul fumatului asupra sănătății, dar și impactul pe care-l are renunțarea la țigările convenționale și înlocuirea lor cu dispozitivele fără fum.

„Ne uităm la doi factori. În primul rând, la ceea ce se întâmplă la nivel de individ, iar mai apoi, la câți indivizi aleg să opteze pentru aceste dispozitive sau chiar să renunțe la fumat”, a explicat Dr. Adam Lenart, manager și cercetător PMI.

Situația actuală în Suedia

„Suedezii, sau cel puțin bărbații suedezi, au început să aibă acest obicei nociv încă din anii ’70. Mai întâi au început cu snus, pe cale orală, care cu timpul a evoluat. Snus este tutunul uscat, măcinat și amestecat cu apă”, a explicat Dr. Tryggve Ljung, vicepreședinte Swedish Match.

Dr. Tryggve Ljung a oferit date privind situația actuală din Suedia, în care se poate observa că numărul utilizatorilor de țigări convenționale este în scădere, la fel și consumatorii de tutun/nicotină. În schimb, o creștere semnificativă se observă în rândul bărbaților care utilizează snus, un produs care se plasează în spatele buzei superioare, unde nicotina este eliberată în mod natural prin salivă și absorbită ulterior de mucoasa cavității bucale.

După zeci de ani, Suedia a reușit în felul acesta să reducă prevalența bolii pulmonare obstructive cronice, prin reducerea numărului fumătorilor.

Lupta împotriva bolii pulmonare obstructive cronice

„Pentru a câștiga lupta împotriva bolii pulmonare obstructive cronice trebuie să fim consistenți în mesajul că oamenii trebuie să renunțe la fumat, iar dacă nu vor să renunțe la fumat trebuie să fim constanți în mesajul că există alternative fără fum”, a spus Prof. Riccardo Polosa, profesor al Univeristății de Medicină din Catania.

Rata mortalității din cauza bolii pulmonare obstructive cronice poate fi redusă cu ajutorul alternativelor fără fum, la fel și numărul fumătorilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân