Comisia Europeană, poziție unitară împotriva țigărilor electronice și a dispozitivelor cu risc redus

Comisia Europeană ar fi dispusă să adopte măsuri restrictive privind țigaretele electronice și alți înlocuitori de tutun cu risc redus.
  • Publicat:
Comisia Europeană, poziție unitară împotriva țigărilor electronice și a dispozitivelor cu risc redus
Foto: shutterstock

În data de 20-25 noiembrie, în Panama, este programată cea de-a 10-a conferință a părților (COP), parte din Convenția-cadru pentru controlul tutunului (CCCT) a Organizației Mondiale a Sănătății. Cu această ocazie, Comisia Europeană ar fi dispusă să adopte măsuri restrictive privind țigaretele electronice și alți înlocuitori de tutun cu risc redus.

Prin această mișcare, Comisia Europeană ocolește atât Parlamentul European, cât și parlamentele statelor membre, prin invocarea caracterului obligatoriu al deciziilor convenției, se arată într-un articol semnat de Markus Grabitz, dezvăluit de organizația germană Table Media.

Potrivit rapoartelor, propunerea a fost trimisă de Comisia Europeană în 7 septembrie și a acordat doar 10 zile pentru răspuns, un timp scurt care nu a dat ocazia de elaborare a criticilor.

La baza propunerii se află refuzul de a recunoaște principiul reducerii riscurilor produselor din tutun noi și emergente, inclusiv interzicerea totală a publicității pentru aceste produse și dispozitive și, de asemenea, impozitarea lor la nivelul produselor pentru fumat. În acest context, se pune semnul „egal” între produsele din tutun ars și produsele care reduc riscurile.

Claudio Antonelli a scris în La Verità că documentul Comisiei se încheie cu o frază îngrijorătoare prin care se menționează că deciziile luate în timpul COP10 ar fi obligatorii pentru țări „fără o altă decizie a Consiliului”. Astfel, Bruxelles-ul le ia orice putere statelor membre, ai căror miniștri responsabili în astfel de chestiuni formează Consiliul, după ce a arătat deja că nu ia în considerare Parlamentul care, în 2022, în raportul său privind „Planul european împotriva cancerului”, a recunoscut potențialul pe care îl are vapatul în renunțarea la fumat și a cerut să facă diferența între diferitele tipuri de produse.

Dacă aceste zvonuri se adeveresc, democrația europeană primește o lovitură grea, la fel și cei 7 milioane de cetățeni care, potrivit datelor Eurobarometru, au renunțat la fumat datorită țigărilor electronice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân