Papanași fierți, ca odinioară. Rețeta veche pe care să o încerci de sărbători

  • Publicat:
Papanași fierți, ca odinioară. Rețeta veche pe care să o încerci de sărbători

Papanașii fierți au una dintre acele rețete vechi românești care astăzi sunt aproape uitate, eclipsate de varianta prăjită sau cu smântână și dulceață. Totuși, în bucătăria de odinioară, papanașii fierți erau un desert de zi cu zi: sățios, economic și rapid. Rețeta merită făcută și astăzi pentru că este ușoară, mai dietetică decât cea prăjită și are un gust care amintește de copilărie.

Ingrediente (3–4 persoane)

  • 250 g brânză de vaci bine scursă

  • 3 ouă

  • 3 linguri de făină sau

    • 2 linguri griș + 1 lingură făină

  • 1 praf de sare

  • făină, pentru modelat

  • 40 g unt

  • 3–4 linguri pesmet

  • opțional: zahăr, scorțișoară sau vanilie (pentru servire, adaptare modernă)

Mod de preparare

Pune brânza de vaci într-un bol mare și zdrobește-o bine cu o furculiță sau paseaz-o fin. Adaugă ouăle, sarea și făina (sau combinația de griș și făină). Amestecă până obții un aluat moale, dar nelipicios.

Presară făină pe blatul de lucru. Răstoarnă aluatul și modelează-l sub formă de sul. Taie bucăți mici, aproximativ egale. Din fiecare bucată formează o bilă, apoi fă o adâncitură în mijloc cu degetul, exact ca în rețeta veche.

Pune o oală mare cu apă și sare la fiert. Când apa clocotește, adaugă papanașii. Fierbe-i la foc mediu. Când se ridică la suprafață, mai lasă-i 1–2 minute, apoi scoate-i cu o spumieră.

Într-o tigaie mică, topește untul și adaugă pesmetul. Prăjește ușor până devine auriu. Pune papanașii fierți într-un vas și toarnă peste ei untul cu pesmet.

Trucuri din rețeta veche (și adaptări moderne)

  • Brânza trebuie să fie bine scursă, altfel aluatul va cere prea multă făină și papanașii vor ieși tari.

  • Grișul face papanașii mai pufoși, exact cum se făcea odinioară.

  • Nu înghesui papanașii în oală, ca să fiarbă uniform.

  • Pentru un gust mai aproape de ce îți este familiar, poți adăuga zahăr vanilat în aluat sau poți servi cu zahăr pudră, scorțișoară ori puțină dulceață, deși varianta clasică era simplă, cu unt și pesmet.

Papanașii fierți sunt dovada că deserturile vechi nu aveau nevoie de sosuri complicate pentru a fi bune. Simpli, calzi și sățioși, ei spun povestea unei bucătării românești echilibrate, în care nimic nu era irosit și gustul venea din pricepere, nu din abundență.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult