Puțini cozonaci pot concura cu aroma, textura și aspectul spectaculos al celui pregătit după rețeta Ginei Bradea, un preparat tradițional care duce cozonacul clasic la rang de artă. Aluatul bogat, dospit lent și frământat de trei ori, promite un cozonac care crește impresionant, se rupe în fâșii moi și păstrează prospețimea timp de mai multe zile.
Rețeta Ginei Bradea are la bază 1kg de făină, 10 gălbenușuri, 400ml lapte călduț, 250-300g zahăr, 150g unt moale, 50ml ulei, coajă rasă de lămâie și portocală, vanilie, un praf de sare și drojdie (14g uscată sau 40g proaspătă). Umplutura se poate personaliza cu nucă, cacao, rahat, stafide sau fructe confiate, în funcție de preferințe. Această compoziție generează un aluat bogat, fin, cu o consistență elastică și un parfum intens de sărbătoare.
Citește și: Cea mai simplă rețetă de cozonac fără frământare. Aluatul dospește rapid, în doar 30 de minute!
Gina Bradea subliniază importanța frământării îndelungate și repetate. Aluatul trebuie frământat de trei ori, la intervale de dospire, pentru a dezvolta perfect rețeaua de gluten și pentru a-l face aerat și suplu. Pe tot parcursul preparării, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar făina bine uscată și cernută în prealabil.
Foto: shutterstock