Cât de sigure sunt pentru consum bananele negre? Experții au dat verdictul

Bananele foarte coapte, chiar și cele cu coaja complet neagră, nu sunt periculoase pentru consum atâta timp cât nu prezintă mucegai sau miros alterat.
  • Publicat:
Cât de sigure sunt pentru consum bananele negre? Experții au dat verdictul

Bananele foarte coapte sunt ingredientul secret din cele mai multe rețete de banana bread, brioșe sau smoothie-uri cremoase. Dar, deși aproape fiecare rețetă ne spune că „bananele trebuie să fie foarte coapte”, puțini știu unde se trage linia între „perfecte pentru gătit” și „prea stricate pentru consum”. Cât de coapte sunt prea coapte?

Cât de coapte trebuie să fie bananele

Pe măsură ce bananele se coc, amidonul din ele se transformă în zahăr, ceea ce le face mai dulci, mai aromate și mai potrivite pentru deserturi. În plus, textura lor moale le face ideale pentru a fi pasate și încorporate în aluaturi sau băuturi. Cele mai bune banane pentru copt sunt cele acoperite cu pete maro și care emană un parfum intens, fructat.

Ce spun experții: sunt sigure bananele negre?

Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) și lui James E. Rogers, doctor în științe și director al Departamentului de Siguranță Alimentară din cadrul Consumer Reports, bananele extrem de coapte – chiar și cele complet negre la exterior – sunt, în general, sigure pentru consum.

„În general, atâta timp cât nu prezintă mucegai vizibil, pot fi consumate fără probleme”, au precizat reprezentanții FDA. Rogers confirmă, adăugând că nu există studii care să lege bolile alimentare de consumul bananelor foarte coapte.

Totuși, specialistul recomandă ca bananele complet negre și moi să fie folosite mai degrabă la gătit, nu consumate crude, din cauza posibilei acumulări de bacterii pe coajă în timpul procesului de maturare. Aceste bacterii sunt, în majoritatea cazurilor, inofensive, dar uneori pot include și tulpini patogene.

De ce e mai sigur să gătim cu ele

Rogers explică faptul că procesul de gătire distruge eventualele bacterii dăunătoare, fiind un „pas de siguranță” esențial. Așadar, dacă bananele au devenit negre, le puteți folosi fără griji în banana bread, clătite, biscuiți sau alte deserturi coapte – cu condiția să nu prezinte mucegai sau miros neplăcut.

Când e momentul să le aruncăm

Experții recomandă să aruncăm bananele atunci când:

  • apar pete de mucegai alb, gri sau verzuie (nu confundați cu simpla înnegrire a cojii);
  • au un miros înțepător, fermentat sau putrezit;
  • pulpa din interior devine complet neagră sau apoasă.

Așadar, înainte să le aruncați, gândiți-vă că aceste fructe aparent „pierdute” sunt, de fapt, următorul ingredient dintr-un posibil desert făcut în casă.

Sursă foto – seleznev_photos / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult