Suntem cu toții conștienți că nu degeaba se recomandă consumul de fructe și legume, iar asta datorită beneficiilor lor nutriționale. Totuși, un produs de origine animală a fost evaluat ca fiind mai sănătos decât multe alimente verzi. Într-un clasament al celor 100 cele mai sănătoase alimente din lume, grăsimea de porc a ocupat locul opt datorită valorii sale nutriționale. Cu un scor nutrițional de 73 din 100, grăsimea de porc s-a clasat mai sus decât alte 92 de alimente, inclusiv mazărea, varza roșie, roșiile, macroul, salata verde, portocalele și cartoful dulce.
BBC Future relatează că această grăsime este o sursă bună de vitamine din complexul B și minerale. De asemenea, este mai nesaturată și mai sănătoasă decât grăsimea de miel sau de vită.
Grăsimea de porc conține grăsimi mononesaturate, precum acidul oleic, care se găsește și în uleiul de măsline, benefice pentru sănătatea inimii. Include și unele grăsimi saturate, care sunt acceptabile în cantități moderate. În plus, este important de luat în considerare modul în care au fost crescuți porcii pentru a beneficia pe deplin de valoarea nutrițională. Mai mult, vine la pachet cu vitamine liposolubile precum vitamina D, mai ales dacă porcii au fost crescuți în aer liber, potrivit Surrey Live.
De asemenea, grăsimea de porc provenită de la animale crescute pe pășune tinde să fie mai sănătoasă datorită conținutului de nutrienți.
Așadar, nu trebuie să te simți întotdeauna vinovat când te răsfeți cu grăsime de porc. Totuși, ca în orice alt caz, moderația este esențială. Interesant este faptul că niciun alt tip de grăsime sau carne de origine animală nu a fost inclus în această listă. Este, de asemenea, important să nu confundăm grăsimea de porc cu untura. Sunt înrudite, dar nu sunt chiar același lucru.
Grăsimea de porc este grăsimea crudă provenită de la porc, care este pur și simplu grăsimea înainte de a fi procesată.
Nu este de obicei folosită ca atare în rețete, cu excepția cazurilor în care prepari cârnați sau o toci pentru a o adăuga într-un preparat.
Untura este grăsime de porc topită. Mai exact, grăsimea care a fost topită și filtrată. Este netedă și are o culoare albă sau cremoasă. Poate fi folosită la gătit sau copt, în locul untului, uleiului sau margarinei.
Surprinzător, mai multe tipuri de pește au fost incluse în lista celor mai sănătoase alimente, cu peștele Ocean Perch pe primul loc. Acesta s-a clasat pe locul al treilea în topul celor mai nutritive alimente, cu un scor impresionant de 89 din 100.
Potrivit Facts.net, 100g din acest pește conțin doar 79 de calorii, dar oferă aproximativ 20 de grame de proteine. Acest pește de ape adânci, cunoscut și sub denumirea de rockfish, are un conținut scăzut de grăsimi saturate.
Foto: shutterstock