Prețurile legumelor românești de sezon au crescut semnificativ în piețe, în perioada Postului Paștelui

  • Publicat:

Legumele românești de sezon sunt foarte căutate în această perioadă a Postului Paștelui, însă prețurile din piețe i-au determinat pe mulți români să fie mai prudenți în achiziții. Anul acesta, trufandalele au apărut mai devreme decât de obicei, dar cei care doresc să le adauge în meniurile lor de sărbători trebuie să plătească sume considerabile.

Cât costă legumele românești în postul Paștelui

Printre cele mai căutate legume de sezon se numără loboda, care se vinde cu prețuri cuprinse între 10 și 12 lei pe legătura în piețele din România. De asemenea, spanacul, folosit adesea în preparate deosebite sau ca garnitură, se vinde la un preț de până la 15 lei kilogramul. Salata verde și leușteanul sunt disponibile la prețul de 5 lei bucata, iar usturoiul verde costă 3 lei pe legătură. Cele mai ieftine legume sunt ceapa și ridichile, care se vând între 1,50 și 2,50 lei pe legătură.

Fermierii explică faptul că aceste creșteri de prețuri sunt cauzate de mai mulți factori, în special condițiile meteorologice nefavorabile, precum gerul care a afectat culturile și a crescut semnificativ costurile de producție. Încălzirea serelor, necesară pentru protejarea legumelor, a fost, de asemenea, mai costisitoare, ceea ce se reflectă direct în prețurile finale. În plus, producția mai mică de legume din cauza vremii a dus la o ofertă redusă de legume de calitate superioară, ceea ce le face mai scumpe.

Un alt factor care a contribuit la creșterea prețurilor este modificarea unor reglementări fiscale, care au afectat agricultorii din 1 ianuarie, și care le impune să suporte costuri mai mari pentru salariile muncitorilor. Aceasta este o cheltuială suplimentară ce se adaugă prețului legumelor vândute în piețe.

Conform datelor oficiale, legumele și fructele sunt cu aproximativ 10% mai scumpe în comparație cu aceeași perioadă a anului 2024, ceea ce face ca mulți români să fie mai atenți la achizițiile lor, în special în contextul sărbătorilor de Paște.

Citește și: Consumul de pește în postul Paștelui. Ce recomandă ANPC tuturor românilor

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult