Timpul tot mai limitat pentru gătit și viața agitată au făcut ca alimentele ultraprocesate să devină o alegere principală pentru mulți dintre noi. Printre cele mai consumate produse din supermarketuri se numără tăițeii instant, populari în România, mai ales în rândul copiilor și al adulților cu un program încărcat.
Deși par inofensivi, aceștia pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății, atrage atenția Adrián Díaz, asistent medical pediatru specializat în nutriție, cunoscut pe rețelele sociale sub numele de Don Sacarino.
„Nu le cumpărați copiilor tăiței instant!” – este mesajul clar al specialistului, care subliniază faptul că acest produs face parte din categoria celor mai ultraprocesate alimente disponibile pe piață. Tăițeii instant nu aduc beneficii nutriționale reale, fiind plini de carbohidrați goi.
Potrivit lui Adrián Díaz, principalele riscuri asociate cu consumul frecvent al tăițeilor instant sunt:
:format(webp):quality(100)/https%3A%2F%2Fwww.csid.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fcopil-mancand-taitei-1200x798.jpg)
Consumarea regulată a tăițeilor instant poate contribui la o serie de probleme de sănătate pe termen lung, printre care:
Díaz recomandă înlocuirea tăițeilor instant cu mese gătite acasă, chiar și variante rapide și sănătoase, cum ar fi paste integrale cu legume, supe de casă sau preparate simple din orez și proteine slabe. „O dietă echilibrată începe cu alegeri conștiente”, subliniază specialistul, care recomandă citirea atentă a etichetelor produselor și evitarea alimentelor ultraprocesate.
În contextul unui stil de viață tot mai alert, este esențial să facem alegeri care să protejeze sănătatea pe termen lung, mai ales în cazul copiilor, ale căror nevoi nutriționale sunt esențiale pentru dezvoltarea lor sănătoasă.
FOTO: Shutterstock