Cât rău poate face consumul de pâine albă. Un nutriționist celebru avertizează: „Este ca și cum ai mânca zahăr”

Potrivit numeroaselor studii, produsele din făină rafinată pot avea efecte grave asupra organismului.
  • Publicat:
Cât rău poate face consumul de pâine albă. Un nutriționist celebru avertizează: „Este ca și cum ai mânca zahăr”

Pâinea se consumă, în prezent, la toate mesele principale din zi. Dar cele mai multe tipuri de pâine comercializate astăzi în comerț sunt dăunătoare pentru organism. Prin procese tot mai perfecţionate de măcinare şi cernere se îndepărtează complet tărâţele existente în embrionul şi coaja bobului de grâu. O nutriționistă din Spania atrage atenția asupra efectelor negative pe care le are pâinea asupra sănătății.

Consumul de pâine albă, dăunător pentru organism

Sandra Monino, o cunoscută nutriționistă din Spania, a detaliat într-un podcast cât de periculoasă pentru organism este pâinea albă din comerț. Aceasta a precizat că produsele din făină rafinată pot provoca creșteri rapide ale glicemiei, similare celor cauzate de zahărul alb.

„Dacă pâinea este integrală, nu există problema. Dar dacă este rafinată, este ca și cum ai mânca zahăr”, explică Sandra Moñino, conform Infobae, citat de Adevărul.

Din păcate, pâinea albă, preparată din făină rafinată este digerată rapid și provoacă un vârf de glicemie care obligă organismul să elibereze cantități mari de insulină.

Ce arată studiile?

Conform studiilor făcute de cercetătorii de la Universitatea Harvard, dietele bogate în carbohidrați rafinați sunt asociate cu un risc crescut de disfuncție metabolică și diabet de tip 2. În schimb, dietele care includ cereale integrale au un efect protector, încetinind absorbția glucozei și promovând un răspuns hormonal mai echilibrat.

„Este important ca pâinea pe care o consumăm să fie de calitate superioară, ideal integrală, iar dacă este obținută din pseudocereale, cu atât mai bine”, subliniază nutriționista Sandra Monino.

Pseudocerealele, precum hrișca sau quinoa nu conțin gluten în mod natural și oferă un aport mai ridicat de proteine, minerale și fibre alimentare comparativ cu cerealele convenționale. În ultimii ani, făina de grâu din care se face pâinea a suferit modificări majore.

„Nu mai este aceeași făină de grâu de altădată. Pâinea de altădată era diferită, deoarece fermenta timp îndelungat. Din acest motiv, nu avea același impact asupra organismului cum are pâinea din zilele noastre. Pâinea pe care o cumpărăm de obicei de la benzinărie, acea baghetă delicioasă, are o fermentație extrem de scurtă, sau, de fapt, aproape că nu fermentează deloc”, a mai adăugat nutriționista.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
Legătura dintre rezistența la insulină și infertilitate
Legătura dintre rezistența la insulină și infertilitate
Limita de vârstă în fertilizarea in vitro: când ar trebui să ne oprim?
Limita de vârstă în fertilizarea in vitro: când ar trebui să ne oprim?