Cum ți se poate îmbunătăți viața dacă îți ierți părinții toxici

  • Publicat:
Cum ți se poate îmbunătăți viața dacă îți ierți părinții toxici
Sursa foto: shutterstock

Se spune că nu ne putem alege părinții, lucru complet adevărat. Iar unii dintre noi ne alegem cu părinți toxici, părinți care ne provoacă, de cele mai multe ori inconștient, traume reale care persistă ani și ani. Dacă și tu te regăsești într-o astfel de situație, iartă-i! Vei vedea cât de importantă e iertarea.

De ce este importantă iertarea și 5 beneficii pe care aceasta le aduce cu sine

Dacă și tu te numeri printre persoanele care au avut un părinte toxic, sau chiar pe ambii, ei bine, trebuie să știi că iertarea lor este necesară. Sigur, poate fi dificil, poate că vei avea de lucrat, dar adu-ți aminte că și ei, ca și tine, sunt oameni. Atât au putut. Atât au știut. Poate că au avut traumele lor nevindecate din propriul trecut, din propria copilărie. Iartă-i! Nu îți petrece restul vieții urându-i sau aducându-le acuze. Eliberează-ți sufletul de o asemenea povara!

Iată de ce este atât de necesar să îi ierți și ce se va îmbunătăți semnificativ la viața ta, odată cu asta:

Iertarea îți permite să lași în urmă tot ce a fost dureros

Dacă decizi să îți ierți părinții toxici, te vei ierta pe tine. Te vei elibera, le vei înțelege acțiunile și vei depăși. Trecutul nu trebuie să  te definească, iar tu ai acum șansa de a-ți crea un viitor minunat. Și de a te bucura de un prezent extraordinar.

Citește și: Cum vindeci rănile emoționale din copilărie provocate de relația cu mama ta

Iertarea te ajută să faci pace cu trecutul

Înainte de a depăși trecutul, este important să accepți ceea ce s-a întâmplat. Să iei lucrurile ca atare. Să înțelegi că nu a ținut de tine, că nu poți da timpul înapoi și nu poți schimba nimic. Dacă reușeșți asta, vei reuși să procesezi toate emoțiile dureroase, dar să te și eliberezi de ele!

Iertarea îți permite să rescrii o nouă poveste alături de ei

Nu uita că oamenii toxici au nevoie de dragoste și de înțelegere. Iartă-ți părinții și încearcă să clădești, treptat, o relație cu aceștia. Desigur, dacă se dorește o relație. Dacă lucrurile nu funcționează, te poți retrage oricând. Dar, înainte de asta, alege să îți deschizi sufletul!

Citește și: Relația mamă fiică: 4 tipuri de relații disfuncționale

Iertarea te ajută să preiei controlul propriei vieți

Iertarea părinților toxici îți oferă libertatea de a-ți asuma responsabilitatea pentru viața ta. Poate că i-ai blamat pentru tot ce ai fost nevoit să trăiești, însă iertarea este eliberatoare. Și pentru tine și pentru ei în egală măsură.

Iertarea îți oferă claritate

Da, iertarea te ajută să îți limpezești mintea. Căci, conform studiilor, traumele din copilărie provoacă schimbări notabile în creier, îndeseobi în amigdală, hipocamp și în cortexul frontal. Iertarea te poate duce, așadar, pe drumul cel bun pentru a trăi o viață mai bună. Și în deplină armonie cu tine, cu ei.

Citește și: Cum ne influențează sănătatea mintală relațiile cu părinții sau partenerul de cuplu

Surse: Power Of Positivity, Goal Cast

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being