Diagnosticul și tratamentul în cancerul de sân, explicate de dr. Ștefan Voiculescu, SANADOR

Diagnosticul și tratamentul în cancerul la sân sunt etape principale de care depinde viața unei femei.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Diagnosticul și tratamentul în cancerul de sân sunt pași importanți pentru vindecarea unei paciente cu astfel de probleme. Invitat la emisiunea CSID.RO Live, Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR ne-a vorbit pe larg despre diagnosticul și tratamentul în cancerul la sân.

„Cele mai precoce cancere de sân pe care le-am depistat au fost la pacientele cu implanturi mamare. Ele se urmăresc cel mai cuminte și neabătut”, a declarat Dr. Voiculescu. Medicul a completat cu faptul că în aceste cazuri a putut interveni minimal, păstrând și implantul și restul sânului, astfel încât să nu se cunoască vreodată că acea femeie a avut un cancer. „Cancerul este o boală ce poate fi vindecată, însă poate lăsa urme adânci în paciente”, e de părere medicul chirurg Ștefan Voiculescu.

În cazul unei tumori mici, medicii își pot permite să nu scoată tot sânul, să facă biopsie de ganglioni santinelă. Însă, în acest caz chirurgia axială este cea care dă complicațiile majore ale acestei situații și, atunci, chirurgii încearcă să facă o dezescaladare a agresiunii chirurgicale în condiții de siguranță oncologică. În astfel de cazuri se apelează și la metodele asociate: radioterapie, chimioterapia. În plus, tratamentul hormonal este la fel de important ca toate celelalte în imensa majoritate a cancerelor de sân. „În anumite cazuri am obținut rezultate spectaculoase la pacientele vârstnice cu tratamentul hormonal. În rare cazuri, nici n-a mai fost nevoie de operație”, a declarat Dr. Voiculescu.

Dar pentru toate acestea e mare nevoie ca medicii să știe cu ce tip de cancer se luptă. pentru a se putea diagnostica precis, e mare nevoie de o biopsie. „Însă românii fug de biopsie, crezând că biopsia ar împrăștia cancerul în corp”, ne-a spus Dr. Ștefan Voiculescu.

Important este ca persoanele dignosticate să își ia informațiile doar de la medici, nu de pe internet sau de la oameni care nu sunt în măsură să ofere aceste informații.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Ștefan Voiculescu - Medic primar chirurgie generală
Dr. Ștefan Voiculescu este medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale și în prezent coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR. Experiența sa în depistarea și tratarea bolilor sânului a primit recunoașterea europeană, fiind singurul medic român ...
citește mai mult