Vaccinarea: de ce te doare brațul și cum să scapi de disconfort?

Vaccinarea anuală este primul și cel mai important pas pentru a te proteja, dar mai ales pentru a-i proteja pe cei dragi de gripa sezonieră.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vaccinarea: de ce te doare brațul și cum să scapi de disconfort?
Foto: pexels

Vaccinarea anuală este primul și cel mai important pas pentru a te proteja, dar mai ales pentru a-i proteja pe cei dragi de gripa sezonieră. Din păcate, vaccinarea vine cu câteva efecte adverse minore: stări de oboseală, dureri de cap, dureri musculare, febră ușoară, iar un alt efect ar mai putea fi durerea, înroșirea sau inflamarea zonei în care ți s-a făcut vaccinul.

Vaccinarea: cum să reduci durerea din zona brațului?

Vaccinul gripal, de exemplu, este făcut intramuscular, ceea ce înseamnă că este injectat direct în mușchiul brațului. Acolo apare o post-traumă. În același timp, are loc răspunsul imun, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar acționează și reacționează acolo unde vaccinul a fost injectat- în braț. Probabil ai auzit de multe ori că este indicat să miști brațul după vaccinare. Aceste mișcări pun sângele în mișcare și ajută celulele imunitare să ajută în acea zonă și să recunoască antigenul străin.

Nu există studii sau analize legate de aceste mișcări sau de câte ori ar trebui făcute și la ce intensitate, dar se recomandă ca mișcările mici de tip stretching să se facă undeva la fiecare patru-șase ore după injectare. În același timp, evită efortul fizic intens cu brațul în care ai fost vaccinat. Nu se recomandă să mergi la sală sau să ridici greutăți.

În schimb, poți încerca să pui o compresă cu apă rece în zona în care ți s-a făcut vaccinul pentru că poate reduce inflamația. Dacă în continuare simți un disconfort, ia un ibuprofen sau un medicament antiinflamator. Nu trebuie să te stresezi prea tare pentru că oricum senzația de disconfort dispare după câteva zile și, în plus, îți reamintim că este perfect normal și este doar un răspuns al corpului și al sistemului imunitar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan