Secretele oamenilor super-sănătoși

Secretele oamenilor super-sănătoși nu sunt deloc secrete, dar prea puțini le pun în practică.
  • Publicat:

Dieta echilibrată, multe fructe și legume, somn odihnitor,  minte liniștită. Sunt câteva dintre „ingredientele” tinereții fără bătrânețe. Secretele oamenilor super-sănătoși nu sunt deloc secrete, dar prea puțini le pun în practică.

Ce este, de fapt, un om super-sănătos

Sănătatea se definește în mod curent ca starea unui organism la care funcționarea tuturor organelor se face în mod normal și regulat.
Organizația Mondială a Sănătății a propus în 1946 definiția următoare: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mental cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”. Mai târziu a fost inclusă în această definiție și „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic”.

Definiția OMS nu este lipsită de critici, după cum unii susțin că sănătatea nu poate fi definită ca o stare, ci trebuie să fie văzută ca un proces continuu de adaptare la cerințele în schimbare ale vieții și ale sensurilor pe care le dăm vieții. Definiția OMS este, prin urmare, considerată de mulți ca fiind un scop idealist, mai degrabă decât o propunere realistă.

Sănătatea este eficiența funcțională și/sau metabolică a unui organism, în orice moment, atât la nivel celular cât și global. Toate organismele individuale, de la cele mai simple la cele mai complexe, variază între o sănătate optimă și sănătate zero (mort).

În domeniul medical, sănătatea este de obicei definită ca abilitatea unui organism de a răspunde eficient provocărilor (stres), precum și în mod eficient a restabili și susține o „stare de echilibru”, cunoscut sub numele de homeostazie.

Care sunt cei mai sănătoși oameni din lume

Localnicii Hunza duc o viaţă simplă, iar în prezent, în zonă, trăiesc în jur de 80.000 de suflete, împrăștiați în Munţii Hindukuş. Aceștia vorbesc o limbă proprie, Burushaski, care nu este înrudită cu nicio altă limbă din lume. Oamenii Hunza au în comun faptul că trăiesc mai bine de 100 de ani fiecare.

Cei mai mulţi trec lejer de 100 de ani, media longevităţii fiind de 120 de ani. Unii spun că au fost câţiva bătrâni care au ajuns la 150 de ani. În plus, aceștia reușesc această performanță fără vizite la spital, medicamente sau vitamine

Potrivit medicului irlandez Sir Robert McCarrison, care a trăit în zonă timp de şapte ani studiind populaţia Hunza, adevăratul secret al longevităţii lor este mâncarea. Oamenii Hunza mănâncă puţin şi sănătos. Au două mese pe zi, prima fiind în jurul prânzului. Mesele lor se rezumă, de obicei, la fructe şi legume, de cele mai multe ori crude.

Ce mănâncă cei mai longevivi oameni din lume

Mănâncă şi cereale, în special chapatti, o lipie tipică Pakistanului, dar nu se prea ating de lactate, cu excepţia brânzei de oaie sau de capră, iar carne mănâncă doar la ocazii speciale. În plus, totul este crescut organic, fără pesticide, fertilizatori sau alte chimicale. De existența oamenilor Hunza s-a aflat abia în 1916. Englezii au numit atunic frumoasa vale Grădina Edenului.

Hunza este o populaţie cât se poate de bine antrenată fizic, astfel ei pretind că nu prea ştiu ce sunt bolile cardiovasculare. În plus, niciodată un membru al comunităţii nu a suferit vreodată de cancer.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News