Dr. Teodor Buliga, Sanador: cum se diagnostichează şi tratează cancerul de sân VIDEO

Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală şi chirurgie oncologică în cadrul Spitalului Sanador trece în revistă metodele de diagnostic şi de tratament modern ale cancerului de sân.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor: conform ultimelor date furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aproximativ 2 milioane de femei din întreaga lume au fost depistate cu tumori mamare la nivel global în 2018.

În plus, cancerul de sân este al doilea tip de cancr ca frecvenţă, după cel pulmonar. Vestea bună este că acest tip de cancer se poate trata cu succes în proporţie de peste 90 la sută, dacă este depistat la timp. Diagnosticul precoce se poate pune dacă femeile respectă câteva reguli: prima ar fi autoexaminarea regulată a sânilor. Orice nodul sau semn suspect trebuie semnalate medicului.

Apoi, sunt extrem de importante controalele senologice anuale, alături de ecografie şi mamografie, în funcţie de vârstâ. Extrem de atente la recomandările medicilor trebuie să fie femeile care au rude de gradul 1 diagnosticate cu cancer de sân, mai ales la vârstă tânără. Aceasta pentru că unele cancere mamare au şi o componentă ereditară.

Diagnosticul de cancer mamar se pune cu precizie după o serie de investigaţii imagistice şi după efectuarea unei biopsiii. Astfel, se stabilesc stadiul tumorii şi tipul de cancer, în funcţie de care se stabileşte tratamentul potrivit fiecărui caz în parte.

La ora actuală, fiecare caz de cancer se discută în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare din care fac parte oncologul, chirurgul, specialistul în imagistică, radioterapeutul şi psihologul.

O astfel de comisie funcţionează cu succes în cadrul Centrului Oncologic Sanador din Bucureşti, care oferă pacienţilor acces la terapii de ultimă generaţie pentru diverse tipuri de cancer.

În interviul video, dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală şi chirurgie oncologică în cadrul Spitalului Sanador din Bucureşti trece în revistă cele mai importante informaţii pe care trebuie să le ştie pacientele cu cancer mamar, dar şi femeile care vor să-şi păstreze starea de sănătate pe termen lung.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Buliga - Medic primar chirurgie generala
Dr. Teodor Buliga este medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR. Beneficiind de experiența unor stagii de pregătire efectuate în clinici din Germania, dar și într-unul dintre cele mai ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar chirurgie generala
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult