4 semne ale maturităţii emoţionale în cuplu

Fie că vrem să recunoaştem sau nu, un cuplu longeviv este un cuplu format din parteneri care dispun de o maturitate emoţională ridicată. Maturitatea emoţională nu are legătură directă cu vârsta, afirmă noile studii. Cu toate acestea însă, una dintre componentele sale o constituie experienţa de viaţă, care de cele mai multe ori se realizează pe parcursul anilor. Cum recunoaştem dacă relaţia noastră se încadrează într-o relaţie matură din punct de vedere emoţional sau nu? Iată 4 repere!
  • Publicat:
4 semne ale maturităţii emoţionale în cuplu

Fie că vrem să recunoaştem sau nu, un cuplu longeviv este un cuplu format din parteneri care dispun de o  maturitate emoţională ridicată. Maturitatea emoţională nu are legătură directă cu vârsta, afirmă noile studii. Cu toate acestea însă, una dintre componentele sale o constituie experienţa de viaţă, care de cele mai multe ori se realizează pe parcursul anilor. Cum recunoaştem dacă relaţia noastră se încadrează într-o relaţie matură din punct de vedere emoţional sau nu? Iată 4 repere!

Gelozia

Vor exista desigur, de-a lungul unei relaţii, momente de gelozie, fie ele justificate, fie nu. Cu toate acestea, ce reprezintă mai exact gelozia şi care este rolul ei? Contrar vechilor concepţii conform cărora gelozia ar fi o formă de manifestare a iubirii, aceasta este de fapt o proiecţie nerezolvată a partenerului asupra unei alte persoane, lucru care de foarte multe ori poate crea probleme în relaţie. Partenerul devine gelos fără motiv? Iată primul semn de întrebare..

Posesivitatea

Una dintre caracteristicile de bază ale unei relaţii constă în oferirea libertăţii. Libertarea presupune înainte de încredere, respect – atât respect de sine, cât şi respect pentru cealaltă persoană. Posesivitatea este o „boală emoţională” relativ puternică, înrădăcinată adânc. O relaţie matură din punct de vedere emoţional va funcţiona fără impunerea limitelor şi a graniţelor, fiind bazată pe comunicare – ambii parteneri ştiind să verbalizeze conflictele la momentul oportun, fără a deveni severi şi posesivi ulterior.

Gesturile imature

Aici nu vorbim despre faptul că partenerul/a uită apa deschisă sau lumina aprinsă. Gesturile imature într-o relaţie de cuplu constau în supărările superficiale şi incapacitatea de a verbaliza trăirile. Înainte de a intra într-o relaţie amoroasă cu o persoană care necesită să fie înţeleasă, acceptată şi iubită, avem nevoie să ne înţelegem, acceptăm şi iubim pe noi înşine. Acest lucru implică autoconştientizare şi abilitatea de a comunica. Dacă partenerul/a bate din picior şi fuge de argumentele pe care i le aşezi în faţă, nu poate fi vorba de nimic altceva decât unul dintre cele mai mari semne de imaturitate emoţională şi incapacitatea de autoanaliză.

Agresivitatea verbală

Agresivitatea, fie de natură fizică fie de natură verbală este din păcate una dintre cele mai comune problematici cu care cuplurile zilelor noastre se confruntă. Agresivitatea verbală (atenţie: neexagerată) de cele mai multe ori este o dovadă de imaturitate emoţională – incapacitatea de a aduce argumente sau de a întelege supărările partenerului presupun o evoluţie minimă din punct de vedere emoţional. Astfel, cel mai la îndemână vor deveni cuvintele aruncate la nervi, la impulsuri, care nu au neapărat o cauză fondată dar care rănesc, oferind agresorului o satisfacţie ridicată de moment. Atenţie însă: nu confundaţi agresivitatea ocazională verbală cu agresivitatea verbală şi fizică permanentă – acestea sunt abuzuri care trebuie raportate imediat autorităţilor!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân