Anxietatea de toamnă: simptome şi metode de prevenţie

Anxietatea de toamnă afectează un număr mare de persoane, iar multe dintre ele nici nu-şi dau seama de acest lucru.
  • Publicat:
Anxietatea de toamnă: simptome şi metode de prevenţie
FOTO: 123rf.com / Anxietatea de toamnă: simptome şi metode de prevenţie

Anxietatea de toamnă este în creştere cu fiecare an în rândul persoanelor care se confruntă cu anxietatea în general. Experţii susţin că în unele cazuri aceasta poate apărea odată cu începutul anului şcolar, în perioada sărbătorilor sau ca urmare a regretelor că nu ai putut face pe timpul verii tot ce ţi-ai propus. Schimbările în dietă, exerciţiile zilnice şi expunerea crescută la lumina zilei pot ajuta la minimizarea efectelor provocate de anxietate. Din moment ce zilele călduroase de vară au luat sfârşit, temperaturile scăzute încep să-şi facă simţită prezenţa, ocazie cu care unii indivizi se simt anxioşi.

”Spre deosebire de alte tipuri de anxietate, acesta are un declanşator extern destul de evident şi tinde să apară anual”, explică Dr. Clare Morrison pentru Healthline.

Multe persoane nici nu-şi dau seama cât de comună este această afecţiuni şi, în plus, poate că nici nu-şi dau seama de ea, dar din fericire poate fi prevenită.

Anxietatea de toamnă: simptome

  • proastă dispoziţie şi depresie
  • anxietate şi îngrijorare excesivă
  • iritabilitate
  • letargie, senzaţie de oboseală, senzaţie de somn
  • lipsă de interes în privinţa activităţilor de zi cu zi

”Una dintre cauze este reducerea expunerii la lumina soarelui, care duce la scăderea nivelului de serotonină. Acest hormon important afectează dispoziţia, apetitul şi somnul. Totodată se resimte şi o creştere în hormonul melatonină, care tinde să ne facă să ne simţim somnoroşi şi depresivi”, explică Morrison.

Cum putem preveni anxietatea?

Indiferent care este declanşatorul anxietăţii tale în această toamnă, iată cinci modalităţi prin care o poţi preveni:

Ieşi din casă. Încearcă să petreci cât mai mult timp afară, mai ales atunci când este soare. Recomandat este să ieşi la răsărit pentru a elimina starea de oboseală pe timpul zilei.

Fă exerciţii în fiecare zi. Ideal este să te antrenezi în fiecare zi cel puţin 30 de minute. În fond, fiecare studiu care vorbeşte despre beneficiile activităţilor fizice menţioneaxă o îmbunătăţire a dispoziţiei.

Fă schimbări în dietă. Toamna este perioada ideală din an în care să te gândeşti la alimentele pe care le poţi consuma, pentru că te poţi bucura de preparatele preferate, de la supele de sezon, până la mâncărurile gătite.

Începe noi proiecte. Pentru că toamna înseamnă totodată şi noi începuturi, poţi începe să faci lucruri noi: alege un nou proiect, fă schimbări în casă, în grădină, reorganizează-te.

Cere ajutorul unui specialist. Cu ajutorul terapiei anxietatea poate fi rapid tratată, mai ales că specialistul îţi poate prescrie antidepresive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”