5 semne care ascund probleme cu glanda tiroidă

  • Publicat:

Dereglările endocrine sunt atât de diverse, încât sunt cuprinse în zeci de volume. Încercăm să expunem cele mai frecvente semne care ascund probleme cu glanda tiroidă care trebuie să vă pună semne de întrebare. De fapt, ar trebui să vă conducă spre endocrinolog, ca să obţineţi un diagnostic corect. Multe din aceste simptome nu sunt însoţite de durere şi sunt frecvent ignorate. Dar afecţiunile tiroidei, spre exemplu, afectează 1 femeie din 8 în România.

Toţi hormonii se secretă corect? Atunci pielea arată normal, imunitatea e puternică, libidoul normal, ciclul menstrual regulat, iar psihicul de fier. Ajunge ca un singur hormon să nu existe în cantitatea potrivită şi apar problemele. Iar semnele sunt de multe ori ignorate sau puse pe seama altor afecţiuni.

Află mai jos ce manifestări pot semnala o problemă cu glanda tiroidă.

Creşterea în greutate semnalează o problemă cu glanda tiroidă

Nu v-aţi schimbat alimentaţia radical, nu faceţi mai puţină mişcare decât de obicei. Vă îngrăşaţi însă şi, uneori, vă creşte tensiunea.

Orice îngrăşare aparent fără motiv trebuie să vă trimită la endocrinolog. Această recomandare apare atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor.

Ciclul menstrual neregulat

Dacă menstruaţia nu apare la intervale regulate, mergeţi la ginecolog pentru posibile cauze locale. De multe ori însă, cauza poate să fie endocrinologică, aşadar veţi merge şi la un specialist endocrinolog.

De asemenea, dacă prima menstruaţie se instalează înainte de vârsta de 10 ani sau după 14 ani, e necesară o vizită la specialistul endocrinolog. Și dacă menstruaţia dispare prea devreme, sub 40 de ani, sau prea târziu, după 52 de ani, endocrinologul trebuie consultat.

Secreţia sânilor în afara sarcinii şi alăptării

Se consideră că, la un an după încetarea lactaţiei necesară bebeluşului, pot să mai apară mici secreţii lactate. Sunt normale.

Dacă însă secreţia lactată apare în afara sarcinii şi a perioadei de alăptare, mergeţi la medic. Va fi evaluat atât sânul, dar şi o glandă situată în creier.

Scăderea în greutate

Nu vă bucuraţi dacă, în timp foarte scurt şi fără nici n regim, intraţi în hainele din liceu. Această situaţie presupune investigarea hormonilor tiroidieni în principal, dar şi a hormonului produs de glandele corticosuprarenale, cortizolul.

Și tot tiroida se investighează dacă aveţi tot felul de simptome psihiatrice. Acestea apar de obicei când afecţiunea tiroidiană e avansată, deci prezentaţi-vă de urgenţă la medic.

De altfel şi dacă ajungeţi la medicul psihiatru, veţi primi drept recomandare iniţială dozarea hormonilor tiroidieni.

Căderea excesivă a părului, un semn că ai o problemă cu glanda tiroidă

Căderea părului poate fi fiziologică în diverse cazuri, cum ar fi stres, schimbarea anotimpului, schimbarea dietei, sport intens, folosirea excesivă a produselor de îngrijire, dar şi după naştere. Dar căderea părului ca şi îngrăşarea acestuia poate fi cauza unor disfuncţii la nivelul glandelor suprarenale, al ovarelor sau hipofizei.

Atenţie şi la piele! Dacă aceasta devine mai aspră, se îngroaşă, este mată, lipsită de vitalitate, uscată şi rece e posibilă o hipotiroidie. Dacă pielea devine umedă, subţire, moale, fină la atingere, caldă e posibilă hipertiroidia.

Atenţie la copii!

La 7 ani intră în funcţiune glandele suprarenale. Aceasta înseamnă de fapt debutul adolescenţei. După această vârstă, pot apărea mai multe semne. Este vorba de acnee sau de îngrăşarea excesivă a părului, de apariţia părului pubian şi axilar, de apariţia primei menstruaţii la fete şi de mărirea testiculelor la băieţi. De asemenea, mirosul corpului poate să se schimbe brusc.

Toate aceste semne trebuie să vă trimită la endocrinolog. De asemenea, dacă veţi constata la copiii mici măriri ale sânilor, indiferent de vârstă sau modificări ale organelor sexuale externe, tot endocrinologul trebuie consultat.

În perioada adolescenţei, trebuie să îi măsuraţi şi să îi cântăriţi lunar. O creştere de peste 10 cm anual sau mai mult de 10 kilograme ar trebui să vă trimită direct la specialist.

Luaţi în calcul că, în timpul celor 4 ani cât durează adolescenţa, o vizită la medicul specialist este obligatorie, ca să vă asiguraţi că toate schimbările decurg normal.

Reguli de aur în prevenirea disfuncţiilor glandei tiroide

Regula de bază este să fiţi atenţi: orice schimbare trebuie să vă pună un semn de întrebare. Nu tot ce e rău presupune durere, deci nu doar durerea trebuie să vă conducă la medic ca să aflaţi răspunsuri.

A doua recomandare esenţială pentru orice persoană este să facă o vizită la endocrinolog când se află în decursul unor schimbări fiziologice. Este vorba de adolescenţă, de perioada de după naştere, de menopauză sau de andropauză. Toate aceste etape perfect normale din viaţa oricărui om înseamnă şi schimbări endocrine care pot fi normale sau patologice.

După ce aţi terminat alăptarea, mergeţi la ginecolog pentru un examen complet şi investigaţi-vă inclusiv sânii. E obligatorie şi vizita la endocrinolog ca să vă evalueze atât structura, cât şi activitatea glandei tiroide. |n decursul sarcinii, tiroida e supusă unui stres maxim şi creşte de 3 ori în volum. Asiguraţi-vă că, după alăptare, aceasta a revenit normal la dimensiunile iniţiale.

Toate femeile care au ajuns la 40 de ani trebuie să îşi verifice starea hormonilor tiroidieni. Aceasta deoarece statisticile arată că 1 din 8 femei din România suferă de o afecţiune tiroidiană.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”