Semnele că „ai răcit” la ovare. Cum tratezi natural cistita, cea mai frecventă infecție a tractului urinar

Cistita afectează în special femeile, statisticile sugerând că aproape una din 3 femei cu vârste până în 24 de ani se confruntă cu astfel de infecţii ale tractului urinar.
  • Publicat:
Semnele că „ai răcit” la ovare. Cum tratezi natural cistita, cea mai frecventă infecție a tractului urinar
Foto: Shutterstock

Cistita, confundată adeseori de către femei cu „răceala la ovare” sau anexita din cauza simptomelor asemănătoare, reprezintă o inflamaţie a vezicii urinare, ca urmare a pătrunderii bacteriilor prin uretră, canalul prin care este eliminată urina. Această problemă afectează în special femeile, statisticile sugerând că aproape una din 3 femei cu vârste până în 24 de ani se confruntă cu astfel de infecţii ale tractului urinar. 

Ce simptome are cistita

Simptomele cistitei includ:

  • durere la urinare sau imediat după procesul de micţiune (cu senzaţie de arsură sau înţepătură în zona genitală)
  • nevoia frecventă şi urgentă de a urina, fără a elimina însă o cantitate normală
  • urină închisă la culoare şi cu miros puternic
  • prezenţa sângelui în urină, fără a se vedea însă cu ochiul liber, ci numai la microscop
  • durere în timpul actului sexual 
  • dureri puternice de burtă
  • senzaţie de înţepeneală şi durere în partea de jos a spatelui

De asemenea, acestea simptome pot fi însoţite de febră, letargie şi stare generală proastă. La persoanele în vârstă, se poate adăuga şi pierderea de urină care nu poate fi controlată, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de incontinenţă urinară.

Deşi simptomele sunt dureroase şi neplăcute, acestea trec adeseori de la sine în cursul a 4 până la 9 zile, fără a fi nevoie de un tratament special. Cu toate acestea, dacă manifestările se înrăutăţesc sau persistă pe o perioadă mai mare de 2 săptămâni, este recomandat să mergeţi la cabinetul medicului specialist, care vă poate recomanda antibiotice care să rezolve această problemă.

Nu trebuie să neglijaţi nici faptul că o infecţie de tract urinar poate fi cauzată de o boală transmisibilă sexual, cum este de exemplu chlamydia, caz în care este necesar consultul medicului ginecolog.

Ce complicaţii pot apărea dacă nu este tratată

Infecţiile tractului netratate pot cauza complicații. Printre acestea amintim:

  • pielonefrita – o infecţie a rinichilor care poate deteriora funcţia acestor organe. Copiii şi vârstnicii prezintă un risc crescut de dezvoltare a pielonefritei.
  • hematuria – prezenţa sângelui în urină. Această complicaţie poate surveni pe fondul cistitei de origine bacteriană, dar poate fi şi o consecinţă a chimio- sau radioterapiei.

Din ce cauză apare cistita

Printre cauzele care pot conduce la apariţia cistitei putem aminti:

  • contactul sexual neprotejat sau chiar preludiul, care presupune atingerea zonelor intime ce predispune la răspândirea bacteriilor
  • igiena precară (ştergerea necorespunzătoare  a anusului, din spate în faţă)
  • băile cu spumă sau cu produse care conţin parfum şi care pot irita uretra şi vezica urinară

De asemenea, cistita este cauzată frecvent de sarcină, care aduce o presiune mai mare asupra uterului şi astfel vezica nu este eliminată complet, încurajând astfel dezvoltarea bacteriilor.

Şi diabetul poate fi o cauză a cistitei, pentru că urina conţine niveluri crescute de zahăr, care favorizează dezvoltarea batceriilor.

Femeile aflate în perioada de post-menopauză sunt iarăşi foarte expuse riscului de a “răci la ovare” pentru că au niveluri foarte scăzute de estrogen şi astfel scade capacitatea organismului de a se apăra de microbi.

De asemenea, persoanele care suferă de pietre la rinichi, cele care au avut implantat un sterilet pe o perioadă mare de timp sau cele care prezintă anumite tumori la nivelul vezicii sunt mult mai expuse riscului de a face cistită.

Remedii naturale pentru cistită

De cele mai multe ori, cistita poate fi tratată acasă, fără prea mari bătăi de cap. Tratamentele aşa-zise naturiste care pot ameliora simptomele şi care grăbesc vindecarea constau în:

  • administrarea de antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, care ajută la atenuarea durerilor şi reduce febra;
  • anumite medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală (OTC-uri), care au în compoziţie potasiu şi citrat de sodiu, ingrediente care duc la reducerea acidităţii urinei şi eliminarea disconfortului resimţit la urinare (dar este indicat să le luaţi tot la recomandarea med);
  • beţi jumătate de pahar cu apă în care aţi dizolvat o linguriţă cu bicarbonat de sodiu, de 2-3 ori pe zi – acest lucru va duce la scăderea acidităţii urinei;
  • măriţi cantitatea de lichide pentru a ajuta la diluarea urinei şi eliminarea infecţiei;
  • evitaţi consumul de alcool, cafea şi băuturi răcoritoare acidulate, în special suc de portocale, deoarece toate acestea duc la iritarea vezicii urinare;
  • plasaţi un recipient umplut cu apă caldă pe partea inferioară a spatelui pentru a scăpa de durerile supărătoare;
  • odihniţi-vă pe cât posibil şi evitaţi efortul fizic susţinut, precum şi situaţiile stresante şi îmbrăcaţi-vă corespunzător temperaturilor.

Cum poate fi prevenită cistita

Această problemă poate fi evitată dacă luăm în calcul câteva măsuri preventive extrem de uşor de urmat, cum ar fi:

  1. Beţi suficiente lichide, dar evitaţi alcoolul, cafeina din ceai şi cafea şi sucurile de fructe;
  2. Beţi suc de merişoare, deoarece studiile arată că acesta poate preveni ataşarea bacteriilor de peretele uretrei;
  3. Purtaţi lenjerie din materiale naturale, cum este bumbacul, şi evitaţi lenjeria tanga;
  4. Când mergeţi la toaletă, ştergeţi-vă din faţă în spate, pentru a împiedica pătrunderea bacteriilor în uretră;
  5. Mergeţi la toaletă ori de câte ori simţiţi nevoia să urinaţi, deoarece „ţinerea” poate cauza inflamaţia vezicii;
  6. Spălaţi-vă în zonele intime înainte de orice contact sexual şi urinaţi la cel mult 15 minute de la încheierea acestuia, pentru a elimina eventualele bacterii pătrunse în vagin;
  7. Includeţi în regimul alimentar sparanghelul, o legumă cu proprietăţi diuretice, care măreşte considerabil diureza şi este recomandat în caz de cistită, prostatită, litiază şi nefrită.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”