Cum îţi determini copilul să mănânce sănătos

Câţiva paşi simpli pentru a-ţi convinge puiul să mănânce sănătos.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum îţi determini copilul să mănânce sănătos
Copilul tău refuză să mănânce alimente sănătoase? Ora mesei e o întreagă tragedie? Refuză tot ce-i sănătos? Nu te îngrijora! Există soluţii! Înarmează-te cu răbdare şi pune în aplicare următoarele trucuri.
 
 
Taie legumele şi fructele în faţa lui
 
Captează atenţia celui mic înainte de masă, tăind fructele sau legumele în faţa lui. În timp ce le poţionezi, îi poţi explica cât de bune sunt, cât de crocante, aromate etc. Între timp, poţi rupe câte o bucăţică şi îi poţi da să guste. Tot acest joc îl va familiariza cu alimentele sănătoase şi dacă vei reuşi să-i faci poftă, atunci le va accepta mai uşor. Totul ţine de tenacitatea ta.
 
Ia în calcul recompensele
 
Dacă cel mic a mâncat tot ce i-ai dat, atunci la finalul mesei îl poţi recompensa cu un desert sănătos. O linguriţă de miere, un biscuite digestiv sau un baton dulce din cereale îi vor face, cu siguranţă, foarte multă plăcere. Doar aşa îl vei motiva să încerce alimente noi.
 
Decupează forme
 
Un pic de creativitate nu strică niciodată! Aşa că decupează sau dă o formă nouă alimentelor. De pildă, poţi “reinventa” legumele fierte, tăindu-le diferit cu ajutorul formelor metalice sau de silicon. Astfel, morcovii, ţelina sau cartofii fierţi se pot transforma rapid într-o aşa-zisă jucărie comestibilă: diverse animăluţe, forme geometrice, o  semilună, o inimioară, o stea ş.a.
 
Mâncaţi împreună
 
Copilul tău devine mai liniştit la masă dacă mănânci alături de el. Puteţi face chiar schimb de alimente. În acest fel, servirea mesei va deveni un moment distractiv pentru amândoi. Încearcă să-i captezi atenţia punându-i în farfurie fructe sau legume cât mai diverse, cât mai colorate şi mai aromate. Poţi îmbogăţi gustul fructelor cu puţină miere, scorţişoară sau vanilie. Pentru legume foloseşte verdeţurile proaspete şi evită condimentele iuţi sau prea aromate. Atenţie, acestea îi pot irita stomacul şi intestinele!
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân