A inceput sa dea din picioruse…

Prima “atentionare” survine de obicei undeva intre saptamanile 16 si 25 de sarcina.
  • Publicat:
  • Actualizat:
A inceput sa dea din picioruse…
A inceput sa dea din picioruse…

Viitoarele mamici sunt adesea cuprinse de emotie si abia asteapta sa primeasca primele semne de viata din partea viitorului membru al familiei. Mai exact, ard de nerabdare sa simta miscarile lui bebe in burtica, atunci cand incepe sa dea din picioruse.

Prima “atentionare” survine de obicei undeva intre saptamanile 16 si 25 de sarcina. Mamicile aflate la prima sarcina au insa de asteptat ceva mai mult decat cele care au mai nascut. Ele vor simti miscarile bebelusului in preajma celei de-a 25-a saptamana, in timp ce mamicile experimentate s-ar putea trezi cu inghionteli chiar din ce-a de-a 13 saptamana.

Ai devenit deja nerabdatoare? Daca te afli in perioada propice, il vei simti cel mai bine pe bebe miscandu-se atunci cand stai linistita, intr-o pozitie relaxata, eventual intinsa.

Ce vei simti?
Cate burtici, atatea obiceiuri. Fiecare femeie percepe miscarile in felul ei: ca pe niste convulsii nervoase, le compara cu senzatia de “fluturi in stomac” sau pur si simplu simt junghiuri. La inceput, cand nu esti familiarizata cu ele, s-ar putea sa nu-ti dai seama ce se intampla si sa le confunzi cu deranjamentele stomacale.

Stai linistita, in cel de-al treilea trimestru le vei simti cum nu se poate mai bine: lovituri puternice, impunsaturi si inghionteli in toata regula.

Cat de des?
La inceput, o sa le simti destul de rar. Vor fi usoare si abia perceptibile. Pe masura ce copilul se dezvolta, devine tot mai mare si mai puternic, spatiul devine tot mai stramt, iar loviturile se vor simti tot mai des si vor fi, desigur, tot mai puternice.

Trebuie sa stii ca bebe are tabieturile lui inca din uter, asa ca sa nu te mire daca este mai activ in anumite perioade ale zilei. In general, este mai dinamic intre orele 21.00 – 01.00, exact atunci cand incerci tu sa adormi. Acest fapt este determinat de schimbarea nivelului zaharului in sange.

E posibil sa nu-i simti miscarile?
Fiecare bebelus are propria lui personalitate, in timp ce unii sunt plini de energie, altii sunt mai lenesi. Pana in cea de-a 25-a saptamana de sarcina nu este nimic in neregula daca nu te loveste. Poti sa-l simti abia dupa cea de-a 32-a saptamana, cand spatiul uterin se ingusteaza si se va intoarce cu greu de pe o parte pe alta.

Fiecare mamica se va obisnui insa si va recunoaste ritmul micutului ei, astfel incat atunci cand miscarile isi vor pierde intensitatea, se impune vizita la medic.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cu toate fortele impotriva lui NU
Cu toate fortele impotriva lui NU
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân