Mituri despre dietă complet FALSE

Ştim cu toţii cât de dificil este să urmăm reguli exacte atunci când vine vorba de consumul alimentar corect pentru a ne menţine în formă.
  • Publicat:
Mituri despre dietă complet FALSE

Ştim cu toţii cât de dificil este să urmăm reguli exacte atunci când vine vorba de consumul alimentar corect pentru a ne menţine în formă.

“Mâncaţi multe legume şi fructe, renunţaţi la carnea roşie, fast-food şi sucuri, faceţi exerciţii constant!”, sunt doar câteva dintre „aşa zisele” reguli care ne ghidează prin lumea dietelor, indiferent ce nume poartă acestea.

Doar că aţi fi suprinşi să aflaţi câte dintre aceste mituri sunt false şi cât de bine ne-ar face o cunoaştere corectă a raportului “corpul nostru – hrană zilnică – menţinere-în-formă”.

În acest sens, Dr. Oz a realizat un top al celor mai renumite 4 mituri care ne dezinformează:

Mitul 1: Te îngraşi dacă mănânci mâncare grasă

Complet greşit: o cantitate mică de grăsime vă ajută să vă săturaţi mai repede pentru că declanşează senzaţia de saţietate şi, astfel, veţi mânca mai puţin.

Apoi, a mânca cele mai sănătoase alimente grase oferă organismului posibilitatea de a absorbi vitaminele cu mai mare uşurinţă.

Caută grăsimile polinesaturate găsite în uleiuri lichide, cum ar fi cel de rapiţă sau şofrănaş. Spre deosebire de grăsimile saturate, acestea nu vor ridica nivelul de colesterol rău şi chiar reduc riscul de atac de cord.

Alte surse de grăsimi recomandate: fructe de mare, peşte, seminţe de in/ nuci, ulei de măsline…

Mitul 2: Când faci exerciţii pe stomacul gol, arzi grăsimile mai repede

Înfometarea înainte de efort fizic nu numai că este ineficientă, dar este chiar dăunătoare. Cercetătorii au demonstrat că organismul arde arpoximativ aceeaşi cantitate de grăsimi, indiferent dacă mâncaţi sau nu înainte de antrenament.

Este foarte posibil ca atunci când nu mâncaţi să vă pierdeţi puterea de a consolida muşchii, intensitatea antrenamentului şi arderea caloriilor fiind reduse.

Pe de altă parte, atunci când faceţi sport cu stomacul plin, veţi “arde” grăsimi în loc de masă musculară.

Trebuie să mâncaţi cu 30 minute înainte de exerciţiile fizice, de preferinţă un iaurt sau un shake de proteine.

Mitul 3: Femeile slăbesc mai greu

Bărbaţii pierd în greutate mai repede decât femeile, susţin unele voci. Bărbaţii au o masă musculară mai mare şi sunt supuşi unor schimbări hormonale mai mici, ceea ce permite o ardere a kilogramelor mult mai uşoară.

Cu toate acestea, pierderea în greutate se uniformizează între cele două sexe atât timp cât dieta este sănătoasă în ambele cazuri.

Iar rezultatele nu contează după o săptămână, ci după ce trec testul timpului.

Mitul 4: Toate caloriile sunt create în mod egal

O calorie nu egalează automat o alta! Unele calorii sunt mai săţioase, lăsându-vă mai repede sentimentul de plenitudine, alte calorii sunt mai puţin hrănitoare, menţinându-vă pofta de mâncare.

De aceea, e bine să vă asiguraţi că înlocuiţi grăsimile din unt sau carne cu cele polinesaturate din avocado sau nuci.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân