Prea mult zahăr? 6 semne că ai întrecut limita

Zahărul este delicios. Orice persoană care neaga asta nu vorbeşte serios. Dar pentru că viaţa nu este tot timpul corectă, zahărul, mai ales în cantităţi mari, este foarte rău pentru sănătate. De fapt, odată ce afli cum afectează organismul este dificil să te mai gândeşti la alimentele dulci la fel (chiar dacă ştii ce gust bun!).
  • Publicat:
Prea mult zahăr? 6 semne că ai întrecut limita

Zahărul este delicios. Orice persoană care neaga asta nu vorbeşte serios. Dar pentru că viaţa nu este tot timpul corectă, zahărul, mai ales în cantităţi mari, este foarte rău pentru sănătate. De fapt, odată ce afli cum afectează organismul este dificil să te mai gândeşti la alimentele dulci la fel (chiar dacă ştii ce gust bun!).

Cum îţi dai seama dacă ai întrecut limita şi consumi prea mult zahăr? Uite 6 semnale pe care ţi le trimite organismul pentru a limita consumul!

1. Ai zilnic poftă de ceva dulce

Cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât vei avea mai des poftă de dulciuri. Pofta de dulciuri duce la consumul de dulciuri – şi uite aşa te afli într-un cerc vicios. Pofta aceasta nu se datorează doar faptului că papilele tale gustative s-au obişnuit cu gustul, ci şi pentru că zahărul creează dependenţă.

2. Te simţi obosită pe parcursul zilei

Este primul şi cel mai important semnal ca ai început să consumi prea mult zahăr, susţin specialiştii. Aceasta stare de oboseală care nu trece nici după o noapte de somn odihnitor este legată de cantitatea de zahăr pe care o consumi zilnic. Mai mult, cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât ţi se reduce, în timp, capacitatea de a simţi plăcere în momentul consumului. Nivelul de energie este stabil atunci când nivelul zahărului în sânge este stabil. Când consumi prea mult zahăr, nivelul zahărului în sânge duce la scăderi şi creşteri ale energiei. Un alt efect negativ al consumului excesiv de zahăr? Cel mai probabil nu consumi suficiente proteine şi fibre, ambele nutrienţi foarte importanţi pentru susţinerea energiei.

3. Tenul îţi dă bătai de cap

Zahărul îţi afectează şi pielea, aşa că ai toate şansele să te confrunţi cu acnee sau ten uscat. Multe persoane sunt sensibile la creşterea nivelului de insulină din zahăr – care declanşează probleme ale pielii precum acneea sau rozacee. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poţi face dacă ai probleme cu pielea, este să-ţi monitorizezi dieta. Dacă mănânci prea mult zahăr, încearcă să renunţi pentru câteva zile, iar schimbările nu vor întârzia să apară.

4. Eşti morocănoasă

De multe ori atunci când ai exagerat cu zahărul, starea ta de spirit se modifică foarte uşor. Zahărul îţi dă emoţiile peste cap şi te poate face să te simţi foarte morocănoasă. Ca să nu menţionăm faptul că nivelul scăzut de energie e un drum sigur spre o stare de irascibilitate.

5. Ai probleme cu greutatea

Consumul de zahăr în exces înseamnă calorii în exces. Şi, din moment ce nu conţine fibre sau proteine nu contribuie la o stare de saţietate (aşa că există riscul să consumi cantităţi mari fără să-ţi dai seama). Mai mult, zahărul declanşează eliberarea insulinei, un hormon care joacă un rol cheie în luarea în greutate. Corpul trebuie să transfere glucoza din sânge către celule, pentru a obţine energie. Pentru acest proces important, pancreasul secretă insulină, iar sângele rămâne cu un nivel scăzut al glicemiei, apărând nevoia de suplimentare a zahărului.

Corpul nostru este făcut să tolereze o cantitate mică de zahăr, iar atunci când este bombardat din toate parţile de alimente dulci, caloriile sunt depozitate sub formă de grăsime. Acest lucru favorizează creşterea în greutate şi aduce după el o mulţime de probleme medicale serioase, cum ar fi hipercolesterolemia, problemele cardiace, tulburările de somn sau diabet.

6. Nimic nu mai e la fel de dulce cum era înainte

Când mănânci prea multe dulciuri, papilele gustative se obişnuiesc cu gustul şi, la un moment dat, începi să ai nevoie de o cantitate tot mai mare pentru a-l simţi. Antrenează-ţi papilele gustative pentru a gusta cu adevărat din ceva dulce renunţând la o porţie de zahăr pe zi. Astfel, îţi dezobişnuieşti papilele gustative de gustul dulcelui. Dacă iei o pauză, chiar dacă îţi va fi foarte greu la început, în timp îţi vei reduce toleranţa şi vei fi  mulţumită din nou cu o cantitate mai mică. Este foarte posibil ca alimentele să ţi se pară prea dulci şi să încerci să consumi mai puţin zahăr.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”