Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti

Avantajul feniculului este faptul că poate creşte în aproape toate zonele şi poate fi consumat în întregime: bulbul, tulpina, frunzele şi seminţele fiind toate comestibile.
  • Publicat:
Fenicul – proprietăţi nutritive, beneficii şi cum să-l găteşti

Feniculul face parte din familia plantelor perene şi este o plantă ce are un miros dulce, originară din Europa de Sud, din zona Mediteranei. Deşi acesta s-a răspândit în toată lumea, folosirea feniculului predomină în bucătăria grecească şi în cea italiană.

Avantajul acestuia este faptul că poate creşte în aproape toate zonele şi poate fi consumat în întregime: bulbul, tulpina, frunzele şi seminţele fiind toate comestibile.

Feniculul este folosit pentru diverse probleme digestive, inclusiv arsuri la stomac, gaze intestinale, balonare, pierderea poftei de mâncare şi colici la sugari, dar şi pentru beneficii în cazul unor infecţii ale tractului respirator superior, precum tuse sau bronşită.

Beneficiile nutritive ale feniculului

Un bulb crud de fenicul conţine doar 73 de calorii, 2,9 grame de proteine, 17 grame de carbohidraţi, 7 grame de fibre alimentare (28% din necesarul zilnic) şi furnizează 27% din necesarul zilnic de potasiu, 5% din sodiu, 6% vitamina A, 11% calciu, 46% vitamina C, 9% fier, 5% vitamina B-6 şi 10% din necesarul zilnic de magneziu.

În plus, acesta mai conţine fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu, niacina, acid pantotenic, acid folic, colina, beta-caroten, luteina si zeaxantina (viziune), vitamina E şi vitamina K şi este o sursă naturală de estrogen.

Ce beneficii potenţiale pentru sănătate are consumul de fenicul

Pentru sănătatea inimii
Fibrele prezente în fenicul, împreună cu potasiul, vitamina C şi vitamina B6 contribuie la menţinerea unei inimi sănătoase.

Vitamina B6 şi acidul folic previn acumularea homocisteinei, un aminoacid ce este asociat cu infarcturile miocardice şi cu atacurile cerebrale, care odată prezentă în corp poate conduce la probleme cardiace şi la deteriorarea vaselor de sânge.

Fenicul conţine cantităţi semnificative de fibre, care ajută la scăderea cantităţii totale de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul bolilor de inima.

Într-un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică, cei care au consumat 4069 mg de potasiu pe zi au avut un risc de 49% mai mic de deces de boli cardiace ischemice, comparativ cu cei care au consumat mai puţin potasiu (aproximativ 1.000 mg pe zi).

Tensiunea arterială
Datorită efectului vasodilatator al potasiului şi datorită prezenţei calciului şi magneziului, tensiunea arterială poate scădea în mod natural prin consumul acestei legume.

Reducerea colicilor în cazul sugarilor alăptaţi la sân
Cercetările au arătat că administrarea uleiului din seminţe de fenicul poate duce la reducerea colicilor sugarilor cu vârsta între 2 şi 12 săptămâni, iar oferind un ceai pe bază de fenicul, museţel, verbinţă, lemn dulce şi roiniţă poate reduce severitatea colicilor la sugari.

Sănătatea oaselor
Componentele feniculului ce contribuie la construirea şi menţinerea unei structuri osoase sănătoase şi puternice sunt fierul, fosforul, calciul, magneziul, zincul, manganul şi vitamina K.

Protecţie împotriva cancerului
Consumul de fibre din fructe şi legume, precum feniculul, este asociat cu un risc redus de cancer colorectal.
Celulele sunt mai bine apărate de radicalii liberi prin intermediul antioxidanţilor precum vitamina C, vitamina A şi beta carotenul.

Seleniul este un mineral care nu este prezent în cele mai multe fructe şi legume, dar poate fi găsit în fenicul. Acest element are un rol important în asigurarea funcţionării corecte a enzimelor hepatice. În plus, seleniu previne inflamaţia şi scade rata dezvoltării tumorilor.

Fenicul conţine, de asemenea, acid folic, care joacă un rol în sinteza şi repararea ADN-ului, prevenind astfel formarea celulelor canceroase datorită mutaţiilor în AND.

Controlul greutăţii
Fibrele dietetice cresc senzaţia de saţietate şi reduc apetitul, ceea ce duce la un aport mai scăzut de calorii. În acelaşi timp ajută la prevenirea constipaţiei şi la buna funcţionare a tractului digestiv.

Frumuseţea pielii
Feniculul este o sursă excelentă de vitamina C, iar aceasta prin efectul de antioxidant ajută în prevenirea daunele cauzate de soare şi poluare. Vitamina C influenţează capacitatea colagenului de a netezi ridurile şi de a îmbunătăţi textura pielii în general.

Creştere absorbţia de fier
Deficienţa de fier este una dintre cele mai comune deficienţe nutritive în ţările dezvoltate şi una dintre principalele cauze ale anemiei. Consumul de alimente cum ar fi feniculul, care sunt bogate in vitamina C alături de alimente care sunt bogate în fier va creşte capacitatea organismului de a absorbi fierul.

Metabolismul energetic

Feniculul este o sursă de vitamina B-6, care joacă un rol esenţial în metabolismul energetic prin transformarea carbohidraţilor şi proteinelor în glucoză şi aminoacizi, componente ce sunt mai uşor folosite la producerea energiei de către organism.

Efect anti inflamator
Colina este un nutrient foarte important din fenicul, fiind benefică pentru somn, mişcările musculare, în procesul de învăţare şi memorare. Colina, de asemenea, ajută la menţinerea structurii membranelor celulare şi la transmiterea impulsurilor nervoase, la absorbţia de grăsime şi reducerea inflamaţiei cronice.

Estrogenul
Estrogenul, care se găseşte în mod natural în fenicul, este esenţial în reglarea ciclului de reproducere feminin şi poate afecta, de asemenea, fertilitatea.

Feniculul în alimentaţie

Feniculul poate fi incorporat în orice preparat datorită texturii crocante şi a gustului uşor dulce. Poate fi consumat atât crud cât şi gătit.
Frunzele şi tulpinile acestuia pot fi gătite împreună cu bulbul pentru a realiza o garnitură sau pot fi folosite ca o bază pentru supe. În cazul în care doriţi un preparat mai uşor, puteţi amesteca feniculul tăiat cu alte legume pentru a realiza o salată răcoritoare.

Seminţele sale sunt adesea folosite ca un condiment în unele reţete. Se găseşte frecvent în magazine, la piaţă, în majoritatea supermarketurilor, uneori sub denumirea „fennel” din limba engleză.

Când cumperi un fenicul, uită-te la bulbul său, acesta trebuie să fie ferm şi alb sau alb spre verde pal, evită-l dacă are pete şi este zdrobit. Dacă planta are boboci de flori, înseamnă că este prea copt.

Fenicul proaspăt pot fi stocat în frigider pentru aproximativ patru zile. Cel mai bine este să-l consumi imediat ce a fost cumpărat, deoarece îşi pierde aroma în timp. Seminţele uscate de fenicul pot fi păstrate până la şase luni într-un container etanş în dulapul din bucătărie.

Alte utilizări ale feniculului:

– Pudra de fenicul este folosită ca o cataplasmă pentru muşcăturile de şarpe.
– Seminţele coapte şi uscate de fenicul, şi uleiul obţinut din acestea, sunt folosite în producerea unor medicamente.
– Unele femei consumă fenicul pentru a mări fluxul de lapte matern şi pentru a uşura procesul naşterii.

Potenţiale riscuri pentru sănătate ale consumului de fenicul

Alergii
Unele condimente, printre care coriandrul, feniculul şi chimenul, pot provoca reacţii alergice severe la unele persoane. Cei care sunt alergici la aceste condimente ar trebui să evite să le consume.

Medicamentele beta-blocante
Beta-blocantele sunt medicamente frecvent prescrise pentru boli de inima şi pot cauza creşterea nivelului de potasiu în sânge. Alimentele bogate în potasiu, cum ar fi feniculul ar trebui să fie consumat cu moderaţie atunci când se iau aceste medicamente.

Ciprofloxacina poate interacţiona cu feniculul
Ciprofloxacina este un antibiotic. Consumul de fenicul, împreună cu ciprofloxacina ar putea scădea eficacitatea ciprofloxacinei, feniculul putând afecta capacitatea organismului de a absorbi antibioticul. Pentru a evita această interacţiune este bine să consumi fenicul la interval de cel puţin la o oră după ciprofloxacină.

Estrogenii interacţionează cu fenicului
Consumul unei cantităţi mari de fenicul ar putea avea unele dintre aceleaşi efecte ca estrogenul. Deşi feniculul nu este la fel de puternic ca pastilele de estrogen, utilizarea acestuia odată cu pastilele de estrogen ar putea scădea efectul pastilelor.
Unele pilule contraceptive conţin estrogen.

Tamoxifen interacţionează cu feniculul
Unele tipuri de cancer sunt afectate de hormoni din organism. Tipurile de cancer sensibile la estrogen sunt acelea afectate de nivelul de estrogen din organism. Tamoxifen (Nolvadex) este folosit pentru a ajuta la tratarea şi prevenirea acestor tipuri de cancer. Feniculul pare să afecteze, de asemenea, nivelul de estrogen din organism. Utilizarea fenicul, împreună cu tamoxifen ar putea scădea eficacitatea medicamentului cu tamoxifen (Nolvadex), deci preventiv e indicat să nu consumaţi fenicul dacă luaţi acest medicament.

Realizat de Luca Raluca Maria

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”