8 sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă

Alimentaţia sănătoasă joacă un rol foarte important într-un stil de viaţă corect, sănătos. Află cum poţi să mănânci " curat", fără să ai prea multe bătăi de cap.
  • Publicat:
8 sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă

Probabil că ştii deja cât de importantă este o alimentaţie sănătoasă în zilele noastre. Doar că nu e uşor să faci acest lucru! Pentru că suntem înconjuraţi de multă mâncare semipreparată şi foarte mulţi aditivi, pare că devine din ce în ce mai greu să facem alegeri sănătoase în privinţa mâncării pe care o consumăm. Nimic nu este, însă, imposibil!

Alege alimente în forma lor naturală

Ideea de bază a alimentaţiei curate este alegerea alimentelor cât mai aproape de forma lor naturală. Aşadar, în loc de alimente în cutie sau ambalate, alege produse proaspete, naturale. Alege un curcan întreg în loc de chiftele de curcan congelate sau struguri cruzi în loc de jeleuri gumate făcute cu suc de fructe.

Bonus: când eviţi alimentele extrem de procesate, cum ar fi chipsurile, prăjiturile şi mâncarea semipreparată, gândeşte-te că te scuteşti şi de calorii goale, zahăr, sare şi grăsimi saturate.

Mănâncă mai multe cereale integrale

Produsele din cereale rafinate precum pâinea albă, pastele şi orezul, pierd nutrienţi esenţiali în timpul procesului de fabricaţie. Alege în locul produselor rafinate pâine integrală, paste fainoase integrale şi orez brun sau sălbatic. Poţi opta de asemenea pentru alte cereale integrale cum ar fi făina de ovăz, orz sau bulgur. Această schimbare poate avea un impact mare: Studiile arată că o dietă bogată în cereale integrale poate scădea riscul de boli de inimă, diabet de tip 2 şi cancer de colon.

Consumă multe fructe şi legume

Aceste alimente naturale sunt doi piloni necesari în alimentaţia curată. Persoanele care adoptă acest stil de alimentaţie declară faptul că toate produsele pe care le consumăm ar trebui să fie proaspete, în vreme ce alţii spun că opţiunile congelate şi conservele pot fi la fel de bune, deoarece au la fel de mulţi nutrienţi. Citeşte eticheta pentru a te asigura că produsele nu conţin zahăr sau sare în plus. Alege de asemenea fructe întregi în loc de sucuri, care au mai puţine fibre şi mai mult zahăr. Scopul tău este să consumi cel puţin cinci până la nouă porţii de fructe şi legume în fiecare zi, în funcţie de caloriile de care ai nevoie şi nivelul tău de activitate fizică.

Atenţie la sarea şi zahărul adăugate

Alimentele curate sunt în mod natural sărace în sare şi zahăr, iar adăugarea lor contravine abordării cât se poate de naturale. Deoarece alimentele procesate sunt o sursă majoră de hrană în viaţa noastră, cel mai bine este fie să încercăm să le diminuăm semnificativ, fie să citim etichetele alimentare pentru a căuta suplimente de îndulcitori şi sare, chiar şi în alimentele care par sănătoase, precum iaurtul sau sosul de roşii.  În loc de sare sau zahăr, mai bine încercaţi să aromatizaţi cu mirodenii şi ierburi.

Renunţă la ingredientele artificiale

Coloranţii artificiali, îndulcitorii, conservanţii şi alte ingrediente artificiale nu îşi au locul în alimentaţia curată. Atunci când faci cumpărături este crucial să citeşti etichetele alimentare şi să eviţi alimentele cu adaosuri nesănătoase.

Bea multă apă

În loc de băuturi răcoritoare şi sucuri carbogazoase cu zahăr, savurează băuturi cu conţinut scăzut de calorii, cum ar fi apa şi ceaiul din plante. Apa îţi poate reduce foamea şi te poate ajuta să te simţi saturat pentru mai mult timp, totodată reuşind să prevină oboseala şi oferindu-ţi mai multă energie. Ţi-e dor de băuturi aromate? Încearcă o infuzie de apă cu o felie de lămâie sau frunze de mentă.

Decide dacă vrei sau nu să treci pe alimente organice

Agricultorii ecologici folosesc pesticide naturale şi le evită pe cele create de om, aşa că unii oameni spun că produsele organice sunt cel mai bun mod de a mânca curat. Depinde de tine să decizi cât de importantă este alimentaţia ta. De asemenea, poţi face cumpărături la piaţa locală a fermierilor pentru a afla ce tipuri de pesticide folosesc vânzătorii.

Un alt sfat: de obicei, pesticidele se aplică în exteriorul fructelor şi al legumelor, astfel încât te poţi simţi liber să alegi şi alimente non-organice, dar ai grijă să aibă coajă pe care să nu o mânânci, precum avocado, porumbul şi ceapa.

Fii inteligent cu privire la alegerea cărnii şi produselor lactate

Carnea, lactatele şi ouăle pe care le cumperi de la magazin pot proveni de la animale care sunt injectate cu hormoni de creştere şi antibiotice. Consumatorii de alimente curate vor evita aceste tipuri de hrană şi vor alege în schimb produse organice sau vor opta pentru surse locale care cresc animalele în condiţii sănătoase!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cura de slăbire: 7 trucuri eficiente
Cura de slăbire: 7 trucuri eficiente
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”