Micuţul meu are nevoie de aparat dentar

Anomaliile de erupţie sau de poziţie ale dinţilor pot fi detectate clinic la vârste foarte fragede. De multe ori, părinţii sunt surprinşi când, la un control stomatologic de rutină, sau la o programare pentru o banală plombă, află de la medicul stomatolog că ar trebui să consulte un ortodont pentru a preveni apariţia şi dezvoltarea unei anomalii dento-maxilare la copilul lor.
  • Publicat:
Micuţul meu are nevoie de aparat dentar

Anomaliile de  erupţie sau de poziţie ale dinţilor  pot fi detectate clinic la vârste foarte fragede. De multe ori, părinţii sunt surprinşi când, la un control stomatologic de rutină, sau la o programare pentru o banală plombă, află de la medicul stomatolog că ar trebui să consulte un ortodont pentru a preveni apariţia şi dezvoltarea unei anomalii dento-maxilare la copilul lor.

Desigur, atunci când este posibil, e bine ca intervenţia medicului ortodont să fie una cât mai precoce, ideal chiar înainte ca anomalia să se producă. Vorbim aici de aşa numita ortodonţie interceptivă.

E greu însă să vorbim de vârsta ideală pentru a purta un aparat ortodontic. Totuşi, ‘perioada de aur’ ar fi între 7-12 ani pentru un aparat ortodontic mobil.

Din păcate, succesul tratamentului cu aparatul ortodontic mobil depinde foarte mult de cooperarea micului pacient. Cu alte cuvinte, dacă părintele nu reuşeşte să motiveze copilul să poarte acest aparat în fiecare noapte şi cel puţin 3 ore în timpul zilei, tratamentul nu este un succes.

Din fericire, există o alternativă a aparatului ortodontic mobil, şi anume aparatul dentar fix, care are o eficienţă spectaculoasă la orice vârstă, plus avantajul că nu poate fi dat jos de către pacient.

Motivarea însă poartă un rol foarte important, şi anume părintele împreună cu medicul stomatolog au rolul de a-l convinge pe micuţul pacient că purtarea aparatului dentar este foarte importantă pentru el şi că necesită şi o responsabilitate majoră.

Copilul trebuie să înţeleagă riscurile care vor apărea în cazul în care nu va purta aparatul dentar (va avea dinţii înghesuiţi, strâmbi, va face carii, va avea o mulţime de probleme parodontale în viitor).

Trebuie să i se explice că purtarea aparatului este ABSOLUT nedureroasă. În primul rând, înainte de montarea aparatului dentar, medicul ortodont face o examinare minuţioasă a poziţiei dinţilor şi a structurii mandibulei şi a maxilarului. În unele situaţii, dacă dantura este prea înghesuită, poate fi nevoie de extragerea unui dinte, pentru a le face loc celor înghesuiţi.

În funcţie de problemele danturii şi de specificitatea lor, medicul ortodont recomandă aparate metalice sau ceramice fixe, mobile sau chiar unele „invizibile”. Cele invizibile se fixează în spatele dinţilor şi, prin urmare, nu afectează cu nimic aspectul zâmbetului pe durata purtării lor.

Sunt necesare însă reguli speciale de igienă dentară:

După fixarea unui aparat dentar, trebuie acordată o atenţie sporită igienei orale. În componentele metalice ale aparatului pot rămâne particule alimentare care pun în pericol sănătatea danturii.

De aceea, specialiştii recomandă folosirea  periuţei interdentare Oral-B pentru curăţarea zonelor greu accesibile şi pastei de dinţi speciale blend-a-med Pro Expert Sensitive pentru dinţi sensibili, dar şi utilizarea aţei dentare Super Floss special creată pentru curăţarea aparatelor ortodontice fixe .

În plus, specialiştii recomandă, cel puţin în primele luni după fixarea aparatului, consumul unor alimente moi, care nu solicită prea mult dantura, şi limitarea alimentelor dulci sau acidulate.

După purtarea unui aparat fix, poate fi nevoie de aplicarea unui dispozitiv pentru păstrarea poziţiei corecte a dinţilor, numit retainer sau aparat de contenţie, care bineînţeles nu va fi vizibil.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Aparatul dentar la adulţi şi la copii
Aparatul dentar la adulţi şi la copii
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”