Sfaturi pentru recuperarea optimă a copiilor cu dizabilităţi VIDEO by CSID

Uneori comunicarea dintre părinţii persoanelor cu dizabilităţi şi cadrele medicale este defectuoasă. Albert Elbasan ne-a explicat ce se poate face pentru a o îmbunătăţi.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Născut din dorinţa de a îmbunătăţi comunicarea între cadrele medicale şi părinţii copiilor cu nevoi complexe şi dizabilităţi, proiectul MedVET se doreşte a fi o platformă care are exact acest scop.

Echipele celor patru ţari participante – Bulgaria, România, Turcia şi Belgia – au prezentat în luna  mai 2018 rapoartele naţionale cu privire la situaţia actuală: numărul de copii cu boli congenitale şi prevalenţa bolilor congenitale la nou-născuţi; rata prematurităţii; personalul medical implicat şi rolul acestuia în îngrijirea şi urmărirea prenatală, natală şi post-natală;  stadiul actual în procesul de urmărire a unui nou-născut cu nevoi complexe la nivelul fiecărei ţări; legislaţia şi politicile ţării privind ajutorul acordat copiilor cu dizabilităţi şi nevoi complexe şi părinţilor lor; servicii medicale ce pot fi accesate de către părinţi pentru îngrijirea copiilor cu dizabilităţi; suportul psihosocial acordat părinţilor; susţinerea-juridică şi financiar- de stat sau privată, tip ONG, la care părinţii pot apela pentru îngrijirea copiilor cu dizabilităţi;  existenţa sau inexistenţa unor programe educaţionale de pregătire a personalului medical privind comunicarea şi interacţiunea cu familiile nou-născuţilor cu nevoi complexe; existenţa sau lipsa echipelor de intervenţie timpurie şi /sau a echipelor care să lucreze cu nou-născuţii cu nevoi complexe.

Membru activ în acest proiect, Bulent Elbasan, specialist kinetoterapeut şi cadru didactic la Universitatea Gazi din Ankara, Facultatea de Recuperare Medicală, ne-a acordat un interviu în care a explicat de ce a luat naştere un astfel de proiect, de ce unii medici nu au o comunicare bună cu părinţii copiilor cu dizabilităţi şi cum îşi doresc cele patru ţări participante să schimbe acest lucru.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult