Prof. Dr. Gheorghe Iana: Examenele imagistice în diferite afecțiuni

Examenele imagistice sunt indicate în funcție de afecțiunea ce trebuie diagnosticată.

Examenele imagistice de la RMN, CT sau altele asemenea sunt investigații indicate în funcție de ce tip de afecțiune se dorește a fi diagnosticată. Domnul Profesor Universitar Dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală, președintele Societății de Neuro radiologie și Radiologie Intervențională din România ne-a explicat pe larg ce investigații sunt necesare pentru ce afecțiuni.

 

Cele mai des întâlnite examene imagistice

 

Sunt două mari grupe de investigații pe care le fac românii: un grup de investigții ce se fac pe baza razelor X și un grup care se face fără aceste raze X. La examenele bazate pe raze X pacientul este supus unui grad de iradiere variabil în funcție de tipul și durata analizei. Printre acestea se numără: radiografia, mamografia, computer tomografia și angiografia.

Dintre examenele fără raze X, există două mari grupe: ultrasonografia ( cunoscută de toată lumea ca ecografie) și imagistica prin rezonanță magnetică ( sau imagistica nucleară, RMN-ul).

În cadrul oricărui examen, medicii urmăresc cel mai bun raport risc beneficiu. Beneficiul diagnostic este pe primul loc, având grijă să expunem pacientul la un risc cât mai mic.

Radiografia este una dintre cele mai populare examene imagistice și beneficiază de trei mari avantaje: este accesibilă ( poate fi făcută aproape în orice policlibică), este ieftină și este suficient de onformativă pentru anumite afecțiuni.

Examenele imagistice pentru sân

Exmenele imagistice pentru explorarea sânului sunt: ecografie, mamografie sau RMN. Toate femeile după o anumită vârstă sau care au o minimă suspiciune de afecțiune a sânului ar trebui să facă o mamografie. În 70 % din cazuri, în funcție și de densitatea sânului, ecografia este sugestivă. Dar pentru cazurile din procentul de  30% se recomandă și următorul pas mamografia. Mamografia cu tomosinteză ( o aplicație superioară a mamografiei cu scăderea iradierii și obținerea unor imagini calitative) este modalitatea optimă care ne oferă diagnosticul pentru sân. În cazul în care apare o leziune suspectă, este nevoie de RMN ( eventual cu substanță de contrast indusă venos) care oferă mai multe detalii despre acea leziune: cât este de mare, dacă este sau nu vascularizată.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Gheorghe Iana - Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală
Prof. univ. dr. Gheorghe Iana este Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, Președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România și Director Medical al Clinicii Medima. Cu peste 30 de ani de experiență în domeniu, Prof. univ. dr. Gheorghe Iana este ...
citește mai mult