Mituri despre gripă de care trebuie să uiți imediat

Gripa este o afecțiune extrem de contagioasă, cu complicații care pun în pericol viața.
  • Publicat:

Gripa este o afecțiune extrem de contagioasă, cu complicații care pun în pericol viața. Este o boală virală acută, produsă de virusurile gripale, cu afectare generală a organismului.

Virusul gripal, denumit „Influenza‘‘ se transmite extrem de ușor. Transmiterea gripei se face direct, prin picăturile de salivă eliminate de bolnavi prin respirație, tuse, strănut, vorbit și prin contaminarea obiectelor cu care bolnavul a venit în contact – clanțe, mânere, butoane, obiecte de toaletă etc.

Sezonul gripei începe în luna octombrie, în funcție de starea vremii,  are un vârf în luna decembrie și se încheie, aproximativ, în luna mai, odată cu creșterea temperaturii mediului.

Simptomele gripei

Simptomatologia gripei este mai severa decât în cazul răcelii. Gripa se declanșează prin instalarea bruscă a febrei, care este asociată cu:

  • cefalee intensă (dureri de cap)
  • oboseală accentuată
  • dureri musculare
  • tuse, strănut
  • secreții nazale abundente

În cazul gripei, febra poate dura între 1 și 7 zile. O durată mai mare de 7 zile semnifică, cel mai adesea, o complicație. Durerile de cap sunt intense și constante, iar tusea este persistentă și chinuitoare. Pofta de mâncare este scăzută și pot apărea dificultăți de înghițire. Temperatura corpului poate depăși 39 de grade, iar la copii este, uneori, și mai ridicată.

Tratamentul gripei

Gripa se tratează medicamentos prin administrarea de antitermice, pentru scăderea temperaturii, și cu analgezice care să amelioreze durerile de cap și durerile musculare. În cazul gripei, este extrem de importantă hidratarea cu apă, ceaiuri călduțe, în special de mușețel, consumul de vitamina C, de supe calde.

În cazul copiilor sub 6 luni, deoarece administrarea de medicamente trebuie folosită cu precauție, se recomandă remedii naturale pentru scăderea temperaturii, prin împachetarea în scutece sau așternuturi umezite cu apă călduță la temperatura de 37 de grade.

Prevenirea gripei

Singura metoda eficientă de protecție împotriva gripei este imunizarea activă, adică vaccinarea antigripală.
Feriți-vă de gripă prin evitarea aglomerațiilor, adoptați un regim de viață echilibrat cu odihnă, somn, consum de vitamine, mișcare în aer liber, păstrați o igienă riguroasă a mâinilor și nu stați în preajma persoanelor care tușesc și strănută.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult