Dr. Răzvan Vasilescu – Cele mai bune surse naturale de vitamina C

Pentru a vă bucura de beneficiile vitaminei C puteţi face o salată mare din foi de salată verde, castraveţi, ardei gras, roşii, lămâie şi puţin ulei de măsline.
04.05.2020 | Autor: Mădălina Drăgoi
Dr. Răzvan Vasilescu – Cele mai bune surse naturale de vitamina C
Dr. Răzvan Vasilescu - Cele mai bune surse naturale de vitamina C, foto arhivă

Mai mult ca niciodată oamenii sunt preocupaţi să îşi menţină starea de sănătate. De mici copii ştim că trebuie să avem în alimentaţie zilnic vitamina C. Am stat de vorbă cu dr. Răzvan Vasilescu, medic primar Diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Clinic Colentina din Capitală despre cele mai bune surse naturale pentru vitamina C.

CSÎD: Ce rol are vitamina C?
Dr. Răzvan Vasilescu:
Vitamina C (acid ascorbic) este un puternic antioxidant. Are rol important în sinteza de colagen, hemoglobina, carnitină, hormoni şi neurotransmiţători, rol antiinfecţios, favorizează vindecarea plăgilor şi contribuie la înlăturarea stării de stres.
CSÎD: Care sunt doza zilnică de vitamina C?
Dr. Răzvan Vasilescu:
Doza zilnică recomandată pentru bărbaţii adulţi este de 90 mg/zi şi pentru femeile adulte este de 75 mg/zi.

CSÎD: Din ce alimente o putem lua?

Dr. Răzvan Vasilescu: Principalele surse de vitamina C sunt fructele şi legumele proaspete.

Citricile sunt campioane la conţinutul de vitamina C

CSÎD: Ce fructe au un conţinut mare de vitamina C?

Dr. Răzvan Vasilescu:  Citricele sunt recunoscute pentru conţinutul de vitamina C. De exemplu, lămâia fără coajă conţine la 100 g – 53 mg vitamina C, o lămâie medie fără coajă conţine 44,5 mg vitamina C, ceea ce reprezintă 50% din doza zilnică recomandată. Portocala conţine la 100 g – 53 mg vitamina C şi o portocală de dimensiuni medii conţine aproximativ 70 mg vitamina C, ceea ce reprezinta 78% din doza zilnică recomandată. Grepfrutul conţine la 100 g – 34 mg vitamina C şi un grepfrut de
dimensiuni medii conţine aproximativ 44 mg vitamina C, ceea ce reprezintă 49% din doza zilnică recomandată.

Alegeţi căpşuni de grădină, afine, zmeură în sezonul cald

CSÎD: Din fructele de sezon cald spre care ne putem orienta?
Dr. Răzvan Vasilescu: Fructele de pădure
sunt o bună alegere. Spre exemplu, afinele conţin la 100 g – 9,7 mg vitamina C, ceea ce reprezintă 11% din doza recomandată zilnic. Murele conţin la 100 g – 21 mg vitamina C, ceea ce reprezintă 23% din doza recomandată zilnic. Zmeura conţine la 100 g – 26,2 mg vitamina C, ceea ce reprezintă 29% din doza recomandată zilnic. Căpşunile conţin la 100 g – 58,8 mg vitamina C, ceea ce reprezintă 65% din doza recomandată zilnic. Aş mai menţiona şi kiwi deoarece conţine la 100 g – 92,7 mg vitamina C. Un fruct conţine aproximativ 64 mg, ceea ce reprezintă 71% din doza zilnică recomandată.

Consumaţi salată verde cu ardei gras, roşii

CSÎD: De la raionul de legume ce să alegem pentru vitamina C?
Dr. Răzvan Vasilescu:
Următoarele legume au un conţinut ridicat de vitamina C: ardeiul gras conţine la 100 g – 80,4 mg vitamina C şi un ardei gras de dimensiuni medii conţine 95,7 mg vitamina C, ceea ce reprezintă 106% din doza recomandată zilnic. Roşiile conţin la 100 g – 23,4 mg vitamina C şi o roşie de dimensiuni medii conţine 28,8 mg vitamina C, ceea ce reprezintă 32% din doza recomandată zilnic. Broccoli conţine la 100 g – 89,2 mg vitamina C. Salata verde conţine la 100 g – 9,2 mg vitamina C, ceea ce reprezintă 10% din doza recomandată zilnic.

Tags: