Îți e greu să îți exprimi sentimentele? Iată de ce! Pastila de PSIHOLOGIE

Urmărește dacă vrei să afli de ce îți e greu să-ți exprimi sentimentele.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dacă îți e greu să îți exprimi sentimentele, colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, îți oferă câteva idei care ți-ar putea fi de ajutor.

Ți-ai dat seama că nu îți vine ușor să îți exprimi ceea ce simți, că atunci când vine vorba de sentimente, ai face orice altceva. Te blochează oamenii prea emoționali, care își exprimă ușor sentimentele și nu te simți confortabil în preajma lor. Mai mult, îți e tare greu să spui ceea ce simți. Iată câteva explicații care te vor face să înțelegi că nu e ceva în neregulă cu tine:

  • În copilărie, când voiai să să-ți exprimi emoțiile, nu erai luat în seamă. Și ai învățat că nu ești acceptat dacă faci asta.
  • Ai crescut într-o familie în care părinții nu își arătau sentimentele și nu se vorbea despre emoții. Și, atunci, nu ai acest exercițiu.
  • Ai înțeles de mic faptul că a-ți exprima sentimentele e un semn de slăbiciune. Fie ți s-a spus direct asta, fie asta ai înțeles în funcție de ce s-a întâmplat în jurul tău.
  • Ți s-a spus că dacă vei fi vulnerabil ceilalți vor râde de tine. Și, poate, chiar au râs câțiva.
  • Atunci când ai vrut să spui ce simți, ți s-a spus că “e prea mult” sau că ai tu prea multă nevoie de atenție. Și, atunci, din nou, din dorința de a fi acceptat, ai înțeles că e mai bine să nu spui ce simți.
  • Pentru că nu ți-ai dat voie să simți, acum nu știi ce simți. Evident, neavând această experiență, nu mai poți să te conectezi cu ceea ce simți.
  • Îți e greu să-ți exprimi sentimentele pentru că nu știi ce simți. Și din acest motiv îți e greu să-ți identifici nevoile. Din nou, neexistând conexiune cu ceea ce vrei tu cu adevărat, nu ai cum să știi ce ai nevoie și ce vrei.
  • Ai tendința să fii atent la emoțiile celorlalți și să le împlinești pe ale lor, ignorându-le pe ale tale. Ai învățat că sunt mai importante nevoile și emoțiile celorlalți.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult