Îngrijirea pielii în timpul tratamentelor împotriva cancerului

Dr. Teodora Predescu, medic specialist dermatolog, ne-a vorbit despre îngrijirea pielii în timpul tratamentelor împotriva cancerului.
  • Publicat:

Peste 80% dintre pacienții care suferă de cancer dezvoltă probleme de piele asociate tratamentelor pe care le urmează, iar până la 76% reduc sau întrerup tratamentele din cauza efectelor adverse produse asupra pielii. Dr. Teodora Predescu, medic specialist dermatolog, ne-a vorbit despre îngrijirea pielii în timpul tratamentelor împotriva cancerului.

Întrebată cum afectează tratamentul oncologic pielea, unghiile și mai ales părul, Dr. Teodora Predescu a spus că „tratamentele oncologice au un impact negativ asupra pielii, unghiilor și părului și cumva majoritatea tratamentelor impactează în mod negativ cele trei cele trei organe de care am vorbit. Mă refer aici la chimioterapie și la imunoterapie. Acestea dau frecvent uscăciune a pielii, iritatii la nivelul pielii, foliculite și dau inclusiv căderea de păr, care este întâlnită la majoritatea pacienților oncologici. De asemenea, vorbim și de reacții adverse mai severe pe care acestea le pot avea și mă refer la inflamații în zona periunghială, cu durere la nivelul lamei unghiale sau uneori cu avulsia totală sau parțială a acesteia, dar și la inflamații puternice în zona palmelor și tălpilor, deci reacții palmo-plantare, care sunt atât de intense încât în unele situații necesită inclusiv întreruperea tratamentului oncologic”.

Dr. Teodora Predescu ne-a vorbit și despre cei mai simpli pași prin care putem avea grijă de pielea noastră înainte de tratament, în timpul tratamentul, dar și după tratamentul oncologic.

„Trebuie să avem, de exemplu, o rutină de îngrijire foarte simplă, formată din puține produse, pentru că într-o perioadă dificilă, în care urmăm și tratament oncologic, nu avem nevoie să ne complicăm și cu alte lucruri. O rutină care să fie formată dintr-un gel de curățare și o cremă de hidratare. Trebuie să folosim cremă de protecție solară pentru că trebuie să ne apărăm pielea de radiația solară. Pielea e vulnerabilă și automat va fi mai sensibilă în relația cu soarele”, a explicat medicul specialist dermatolog.

Pentru a gestiona efectele adverse ale tratamentelor oncologice asupra pielii, Dr. Teodora Predescu recomandă utilizarea produselor pentru îngrijirea corpului din gama Lipikar de la La Roche-Posay, balsamul reparator Cicaplast Baume B5+ și protecția solară din gama Anthelios.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Aperitiv pentru masa de sărbători
Aperitiv pentru masa de sărbători