Epilepsia: tratamente moderne explicate de medicul Ioana Mândruță

Epilepsia este o afecțiune care implică sistemul nervos central și creierul, fiind însoțită de producerea unor crize, pierderea conștienței sau alte simptome.

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, epilepsia afectează la ora actuală 50 de milioane de persoane din întreaga lume. Astfel, epilepsia este una dintre cele mai frecvente boli neurologice. Epilepsia poate fi diagnosticată atât la bărbați, cât și la femei. În plus, crizele de epilepsie pot debuta încă din copilărie. De altfel, conform statisticilor, crizele de epilepsie afectează 86 din 100 000 de copii în primul an de viață. Incidența descrește în intervalul de vârstă 30-59 de ani la 23-31 de cazuri din 100 000. Însă crește din nou la 180 din 100 000 la persoanele peste 85 de ani.

Epilepsia: simptome

Epilepsia se manifestă prin apariția crizelor epileptice. Semnele acestora pot fi confuzia, mișcarea necontrolată a brațelor și picioarelor, anxietatea, frica, dar și pierderea stării de conștiență. Crizele de epilepsie pot dura între 30 de secunde și două minute. Crizele care durează mai mult de 5 minute sunt considerate urgență medicală.

Epilepsia: tratament

La ora actuală, se estimează că 70 la sută dintre pacienții diagnosticați cu epilepsie pot să evite crizele dacă respectă tratamentul recomandat de medic. Epilepsia beneficiază de mai multe tipuri de tratament. În primul rând, este vorba despre tratamentul medicamentos. Apoi, există situații când se aplică intervenția chirurgicală. Nu în ultimul rând, pacienții cu epilepsie pot beneficia de anumite dispozitive implantabile pentru a ține afecțiunea sub control.

Medicamentele destinate tratamentului pentru epilepsie au evoluat mult în ultimii ani. Astfel, starea pacienților este ținută sub control cu ajutorul moleculelor de ultimă generație. Aceasta și pentru a evita pe termen lung afectarea creierului.

Ce recomandă neurologul

Una dintre problemele care poate apărea la pacienții cu epilepsie poate fi rezistența la tratament. În interviul video pe care ni l-a acordat, medicul primar neurolog Ioana Mândruță descrie pe larg progresele pe care le-a făcut medicina în privința terapiilor pentru pacienții cu epilepsie. Acestea includ medicamente, dar și dispozitive de ultimă generație care pot contribui la ținerea cu succes sub control a epilepsiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. Dr. Ioana Mîndruță - Medic primar neurolog
Conf. Dr. Ioana Mîndruță este medic primar neurolog cu Specializare: Neurologie - Epileptologie și vEEG. Educație și formare • Universitatea de Medicină and Farmacie “Carol Davila” București – 1993 • Competență în electrofiziologie (EEG, EMG EP) – 2005 • Competență ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar neurolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Beneficiile alăptării pentru mămici
Beneficiile alăptării pentru mămici