Dragoș Bucurenci, despre prejudecăți și dificultățile cu care te confrunți atunci când faci parte dintr-o minoritate. „M-a deranjat să fiu imaginea homosexualului tolerabil”

  • Publicat:

Prezent în emisiunea Andreei Perminova, „Înapoi în viitor”, Dragoș Bucurenci a dezvăluit părerea lui sinceră despre prejudecăți și vulnerabilitatea de a fi deschis în spațiul public. Acesta consideră subiectul în cauză ca fiind o lecție despre sine. Și, mai mult de atât, crede că orice persoană LGBT se confruntă, înaintea stigmei pe care o resimte din partea celorlalți, cu autostigmă.

„Trebuie să-i întâlnești pe oameni acolo unde sunt ei, terapia de șoc nu cred că funcționează”

„Mi-am dat seama cât de important este pentru mine să fac publică orientarea mea sexuală și să le vorbesc oamenilor despre subiecte cu care ei nu sunt confortabili. Terapia de șoc, de a schimba mentalitățile oamenilor, nu cred că funcționează. Întotdeauna, tehnica mea a fost să încerc să-i mut pe oameni, încetul cu încetul. Să-i iau din locul în care sunt și să-i duc puțin mai aproape. Ceea ce este important, în schimb, este să nu cazi în comoditatea de a da oamenilor doar ceea ce vor să vadă. M-a deranjat să fiu considerat imaginea homosexualului tolerabil”, a mărturisit Dragoș Bucurenci.

„Am văzut cum arată societatea fără aceste traume, România este departe”

Mai mult de atât, Dragoș Bucurenci susține că, de-a lungul timpului,  s-a lovit de prejudecățile oamenilor. De cele mai multe ori, acestea nu l-au afectat. Dar, atunci când apar din partea oamenilor apropiați, lucrurile stau într-un alt mod.

„Am simțit că prietenii apropriați au avut o reticență față de orientarea mea sexuală și mă încurajau să nu fac mărturisiri în privința aceasta. Simțeam că nu este doar o grijă pentru mine, ci este și o homofobie latentă pe care persoana respectivă nu și-o recunoștea. Traiul în alte țări m-a convins că trebuie să vorbesc despre orientarea mea sexuală în România. Am văzut cum arată o societate care și-a rezvolvat aceste traume”, spune invitatul emisiunii „Înapoi în viitor”..

„România este departe”, susține Dragoș Bucurenci. Acesta dezvăluie că suferința sa majoră în legătură cu România este strâns legată de violențele homofobe sau de privirile indiscrete ale oamenilor. „Trebuie să înveți să fii îngăduitor”, adaugă invitatul.

„Dacă voi pleca din țară va fi din cauză cu nu pot să-mi trăiesc dragostea”

Dragoș Bucurenci a pus în evidență motivul principal pentru care ar putea părăsi țara. Acesta mărturisește că toate aceste prejudecăți din partea românilor la adresa persoanelor LGBT ar putea să-l facă să părăsească, la un moment dat, țara.

„E foarte greu să-mi imaginez că vreau să îmbătrânesc într-o țară în care nu pot să-mi trăiesc dragostea la fel ca toți ceilalți oameni. Trebuie să o ascund în permanență ca să menajez sensibilitățile altora. Educația și buna creștere nu ar trebui să ne facă să ne ascundem cu ceva cu care noi de fapt suntem foarte autentici. Lucrurile acestea duc la niște probleme și traume psihice care nu se rezolvă ușor”, susține Dragoș Bucurenci.

„Sunt recunoscător că m-am născut așa pentru că am experiența stigmei”

Dragoș Bucurenci spune că există un singur lucru pentru care este recunoscător că face parte din comunitatea LGBT: are în fiecare zi experiența stigmei și a discriminării. Probabil de aceea a gravitat în viață către cauze care includ combaterea discriminării. Crede că a face parte dintr-o minoritate este o experiență bună de umilință și smerenie. Iar această experiență îl ajută să se dezvolte în permanență.

„Societatea a devenit mai tolerantă, liberală și deschisă atunci când a înțeles că sunt multe feluri în care putem crede în Dumnezeu sau că putem să nu credem în Dumnezeu, dar cu toate acestea să fim niște oameni buni. Este trist faptul că Europa trebuie să reînvețe că bărbații pot iubi bărbați și femeile pot iubi femei în condițiile în care, acum 2000 de ani, culturile fondatoare ale culturii europene cunoșteau și acceptau acest aspect”, a declarat invitatul Dragoș Bucurenci în cadrul emisiunii „Înapoi în viitor”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult