Dr. Valentina Boantă: ce analize trebuie să facem la început de an

Dr. Valentina Boantă, medic specialist medicină de familie, Clinica SANADOR Floreasca, a trecut în revistă în emisiunea CSID.RO Live lista de analize de sânge recomandate la început de an.

În cadrul interviului live, dr. Valentina Boantă a subliniat în primul importanța analizelor anuale pentru starea noastră de sănătate.

Analizele de sânge și alte examinări care trebuie făcute anual sunt importante pentru că pot pune în evidență starea de sănătate sau de boală a unui pacient la un anumit moment. Prin analizele de sânge, putem monitoriza tratamentele cu diverse medicamente și putem pune în evidență stadiul incipient al unei boli. Împreună cu alte examene imagistice sau paraclinice, putem avea o imagine completă asupra stării de sănătate a unui pacient.

Există o listă cu aproape 30 de analize de laborator care ar trebui efectuate anual. Printre acestea sunt hemoleucograma, viteza de sedimentare a hematiilor, glicemia, ureea, creatinina, acidul uric pentru a pune în evidență boli renale.

Pentru evaluarea funcției hepatice, trebuie făcute transaminazele, TGP și gama GT. Pentru funcția colecistului, se fac bilirubina directă, indirectă și totală. Sideremia și feritina se fac pentru a pune în evidență eventuale anemii sau alte boli ale sângelui.

Din lista de analize, mai fac parte calciul total și ionic, electroliții sodiu, potasiu și magneziu. Nu în ultimul rând, ar trebui făcute un sumar de urină și o urocultură.

Există și o serie de analize de screening pentru prevenție: antigenul pentru Helicobacter Pylori și markerii virali pentru hepatitele B și C” ne-a declarat dr. Valentina Boantă.

Ce analize sunt recomandate specific femeilor și bărbaților puteți afla din materialul video realizat cu medicul de familie Valentina Boantă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Valentina Boantă - Medic specialist medicină de familie
Dr. Valentina Boantă este Medic specialist Medicină de familie, medic cu o importantă experiență în specialitate, care consultă atât adulți, cât și copii, astfel că întreaga familie poate beneficia de servicii medicale profesioniste.
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist medicină de familie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult