Dr. Coralina Chiriac: Despre relațiile de cuplu în pandemie

Pandemia a afectat, printre altele, și relațiile de cuplu.
29.12.2020 | Bianca Poptean

Pandemia a schimbat dinamica în relațiile de cuplu. Unele au avut de suferit finalizându-se cu o despărțire, altele au devenit mai puternice. Am invitat-o alături de noi pe Coralina Chiriac, psihoterapeut, doctor în psihologie, formator și co-fondator al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă, tocmai pentru a discuta despre relații în pandemie.

Tiparele de atașament

Sunt trei tipuri de atașament importante care ne modelează relația. Ori, aceste forme de atașament s-au format ca urmare a relației pe care am avut-o cu mama sau cu tatăl.

Atașamentul securizant este acel tip de atașament pe care îl întâlnim la persoanele calde și calme, acelea care dezamorsează conflictele, nu iau discuțiile personal, la cele care își doresc intimitate și conexiune emoțională cu partenerul de cuplu și cărora nu le este teamă să fie vulnerabile.

Tiparul de atașament anxios se regăsește la partenerii care își doresc foarte mult să știe ce fac și unde le sunt iubiții, ce simte celălalt pentru el, aceia care se întreabă dacă celălalt îi place, de ce nu i-a sunat de 2 ore, partenerii care se agață. De fapt, sunt nesiguri pe ei și își doresc să controleze cumva situația.

Atașamentul evitant este opusul tiparului de atatșament anxios și presupune un partener care nu își manifestă prea mult interesul față de celălalt, care evită intimitatea, care par indisponibili.

Deși atașamentul securizant este idealul, psihoterapeutul Coralina Chiriac spune că nu a întâlnit foarte mulți clienți cu un astfel de tipar sănătos de atașament. Cei mai mulți dintre cei care vin la terapie fac parte din tiparele anxios sau evitant.

 

Relațiile cu părinții ne modelează relațiile de cuplu

Coralina Chiriac explică faptul că în momentul în care intrăm într-o relație se activează tiparul de atatșament devoltat în copilărie. Și cuplul cel mai des întâlnit este acela între un anxios și un evitant. Psihoterapeutul explică această alegere a anxiosului prin retrăirea scenariului de viață din copilărie. Însă, relațiile de cuplu evoluează, se schimbă, se influențează, astfel că dacă un anxios este într-o relație cu o persoană care are atașament securizant, în timp, preia și el acest tipar de atașament, devenind mai sigur în relația de cuplu.

Pandemia a agravat problemele anterioare de cuplu

Pandemia a afectat exact acei piloni care susțineau o relație sănătoasă: ieșirile cu prietenii, plimbările, călătoriile, timpul pentru propria persoană. Iar la cuplurile cu copii închiderea grădinițelor și școlilor a pus o povară uriașă pe relațiile de cuplu.